Αρχική δημόσια προσφορά για το 15% της κρατικής εταιρείας διανομής ενέργειας Transelectrica ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η κυβέρνηση της Ρουμανίας. Στόχος είναι η άντληση έως 509 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε το χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, έως τις 27 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμες 10,9 εκατ. μετοχές. Μάλιστα, θα θεωρηθεί επιτυχία εάν πουληθεί τουλάχιστον το 70% των μετοχών, αναφέρει το χρηματιστήριο στην ανακοίνωσή του

Αρχική δημόσια προσφορά για το 15% της κρατικής εταιρείας διανομής ενέργειας Transelectrica ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η κυβέρνηση της Ρουμανίας. Στόχος είναι η άντληση έως 509 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε το χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, έως τις 27 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμες 10,9 εκατ. μετοχές. Μάλιστα, θα θεωρηθεί επιτυχία εάν πουληθεί τουλάχιστον το 70% των μετοχών, αναφέρει το χρηματιστήριο στην ανακοίνωσή του.

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την δεύτερη δημόσια προσφορά στη Ρουμανία, μετά από αυτή για το 9,84% της πετρελαϊκής Petrom, τον Ιούλιο του 2011, η οποία, ωστόσο, θεωρήθηκε αποτυχημένη καθώς οι επενδυτές αγόρασαν λιγότερο από το 80% των διαθέσιμων μετοχών.

Η Ρουμανία σχεδιάζει επίσης την πώληση του 10% της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Nuclearelectrica, της εταιρείας υδροηλεκτρικής ενέργειας Hidroelectrica και του 15% της εταιρείας μεταφοράς φυσικού αερίου Transgaz και της παραγωγού φυσικού αερίου Romgaz.

Οι προσφορές, τμήμα της συμφωνίας με το ΔΝΤ και την Ε.Ε., αναμένεται να αποφέρουν στη χώρα πάνω από 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομίας Karoly Borbely.

Ωστόσο, πέρυσι, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρουμανία, Mark Gitenstein, σημείωσε πως οι αναγκαίες επενδύσεις δεν θα πραγματοποιηθούν όσο οι αναποτελεσματικές κρατικές εταιρείες διοικούνται από «μη έμπειρες μαριονέτες των πολιτικών που παίρνουν αποφάσεις με βάση τα δικά τους συμφέροντα και όχι των εταιρειών».