Ε.Ε.: Έλλειψη Προσωπικού Καθυστερεί την Έκδοση της Οδηγίας για τα Πρότυπα Ενεργειακής Απόδοσης

Ε.Ε.: Έλλειψη Προσωπικού Καθυστερεί την Έκδοση της Οδηγίας για τα Πρότυπα Ενεργειακής Απόδοσης
energia.gr
Πεμ, 15 Μαρτίου 2012 - 11:37
Η Οδηγία που αναμένεται να εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπόσχεται Οικολογικό Σχεδιασμό αγωνίζεται να επιβιώσει, καθώς η έλλειψη προσωπικού, υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να οριστούν Πρότυπα Ενεργειακής Απόδοσης για τα προϊόντα, δήλωσε εμπειρογνώμονας ο οποίος παρακολουθεί τη νομοθεσία

Η Οδηγία που αναμένεται να εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπόσχεται Οικολογικό Σχεδιασμό αγωνίζεται να επιβιώσει, καθώς η έλλειψη προσωπικού, υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να οριστούν Πρότυπα Ενεργειακής Απόδοσης για τα προϊόντα, δήλωσε εμπειρογνώμονας ο οποίος παρακολουθεί τη νομοθεσία.

Η μη διάθεση αρκετού προσωπικού που θα εργαστεί για την Οδηγία που αφορά τον οικολογικό σχεδιασμό, σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει «μια ασημένια σφαίρα» που θα παρείχε γρήγορα, πρακτικά αποτελέσματα για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας του 2020, δήλωσε ο Edouard Toulouse.

«Αν κοιτάξετε τους Οδικούς Χάρτες , τις πρωτοβουλίες και πολιτικές, ο Oικολογικός Σχεδιασμός είναι πραγματικά ένα από τα λίγα εργαλεία που μπορεί να αποφέρει πραγματικά αποτελέσματα και να έχει αντίκτυπο στην αγορά», είπε ο Toulouse στην EurActiv. Ο Toulouse είναι ένας από τους εμπειρογνώμονες για την Ενεργειακή απόδοση στην Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Οργάνωση Πολιτών για την Τυποποίηση (ECOS).

Η Επιτροπή έχει ορίσει μία προθεσμία 18 μηνών για να διαβουλευτεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και να σχεδιάσει ενεργειακές απαιτήσεις για τις νέες κατηγορίες προϊόντων, είπε ο Toulouse. Η διαδικασία αυτή διαρκεί αρκετά. χρόνια.

Ένας λόγος για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της οδηγίας είναι η έλλειψη ιεράρχησης, είπε ο Toulouse.

«Υπάρχουν προβλήματα με την εσωτερική οργάνωση της Επιτροπής. Δεν μπορείτε να ζητήσετε η Οδηγία περί Οικολογικού Σχεδιασμού να καταφέρει περισσότερα. Χωρίς να αυξήσετε την παραγωγική ικανότητα και το προσωπικό – αυτό δεν θα λειτουργήσει».

Η Οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό που εισήχθη το 2005, θέτει τις ενεργειακές απαιτήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, κυρίως αυτών με σημαντικές πωλήσεις και όγκο εμπορίου, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις δυνατότητες βελτίωσης.

Η οδηγία έχει σχέση κόστους-οφέλους 5.000, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Στρατηγικής και Υπηρεσιών Αξιολόγησης (CSES).

Το εκτιμώμενο κόστος για την Επιτροπή και τα κράτη μέλη ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί από € 19 εκατομμύρια ευρώ ως και € 25 εκατομμύρια ετησίως, «ένα μικρό κλάσμα από τις αναμενόμενες εξοικονομήσεις πόρων» από τα θεσπισθέντα μέτρα, είπε ο Toulouse.

Παράλληλα, η προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας έκανε την εφαρμογή της οδηγίας να αναμένεται να φτάσει συνολικά τα € 127 δισεκατομμύρια το 2020, εάν οι τιμές της ενέργειας παραμένουν στα επίπεδα του 2005 και όλα τα προϊόντα που προτείνονται μέχρι τώρα καλύπτονται, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Ökopol από περιβαλλοντικές στρατηγικές.

«Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για την αφιέρωση πρόσθετων πόρων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτά χρειάζονται κυρίως για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των καθυστερήσεων και η ποιότητα στην ανάπτυξη των μέτρων εφαρμογής και να βελτιωθεί η εποπτεία της αγοράς», λέει η μελέτη του CSES.

Πρόσθετοι πόροι «ερευνήθηκαν»

Η αναθεώρηση της οδηγίας που έχει αξιολογήσει την ανάγκη να διαθέσουν περισσότερο προσωπικό πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Carlo Corazza.

Λύσεις για την επίσπευση της διαδικασίας εφαρμογής του Οικολογικού Σχεδιασμού και την αποφυγή καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον προσωπικού και χρημάτων, «έχουν διερευνηθεί σε βάθος κατά την αξιολόγηση και αναθεώρηση της Οδηγίας», δήλωσε ο Corazza.

Ο μέσος χρόνος για την προετοιμασία, τη σύνταξη και την έγκριση του κανονισμού για μια συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, στο πλαίσιο της Οδηγίας Οικολογικού σχεδιασμού είναι τέσσερα με πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, «κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας των σχετικών τεχνικών θεμάτων και την έλλειψη στοιχείων», η διαδικασία αυτή έχει καθυστερήσει, είπε ο Corazza.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι πρώτοι 12 κανονισμοί Οικολογικού Σχεδιασμού που υιοθετήθηκαν το 2009 «εκτιμάται ότι θα αποφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2020 ισοδύναμη με σχεδόν το 14% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ για το 2009» - ή 380 TWhm, το ισοδύναμο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από περίπου 20 μονάδες πυρηνικής ενέργειας σε ένα χρόνο.

(από euractiv.gr,14/03/2012)