Το 80% του Baltic LNG, του εγκαταλελειμμένου πρότζεκτ κατασκευής τερματικού LNG της Gazprom στον Φινλανδικό Κόλπο πρόκειται να εξαγοράσει η Sibur Holdings. Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Sibur, Alexander Krasnenkov, μιλώντας στο τρέχον τεύχος του εταιρικού περιοδικού της Gazprom, που κυκλοφόρησε στις 14 Μαρτίου. Ωστόσο, λεπτομέρειες για την πώληση δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές

Το 80% του Baltic LNG, του εγκαταλελειμμένου πρότζεκτ κατασκευής τερματικού LNG της Gazprom στον Φινλανδικό Κόλπο πρόκειται να εξαγοράσει η Sibur Holdings. Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Sibur, Alexander Krasnenkov, μιλώντας στο τρέχον τεύχος του εταιρικού περιοδικού της Gazprom, που κυκλοφόρησε στις 14 Μαρτίου. Ωστόσο, λεπτομέρειες για την πώληση δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές.

Στη συνέντευξή του, ο Krasnenkov δήλωσε ότι η Sibur, η ρωσική εταιρεία πετροχημικών, προχωρά στην εξαγορά του 80% του πρότζεκτ, ενώ διεξάγει συνομιλίες για το υπόλοιπο 20%, που ανήκει στην Sovcomflot.

Όπως αποκάλυψε, η Sibur σκοπεύει να χτίσει έναν σταθμό παραγωγής μεθανόλης στο σημείο, ενώ η εταιρεία πιθανόν να δεχθεί συνεργασίες για το πρότζεκτ στο μέλλον.

«Κι άλλες εταιρείες μπορούν να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ», τόνισε ο Krasnenkov, σύμφωνα με το Platts.

Εκπρόσωπος της Sibur επιβεβαίωσε ότι η τοποθεσία πιθανόν να φιλοξενήσει εγκαταστάσεις παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ Baltic LNG project είχε αρχικά στόχο την μεταφορά 5-7,2 εκατ. τόννων LNG ετησίως, ενώ ο τερματικός σταθμός υα κόστιζε 3,7 δις δολ. Ωστόσο, το 2008 η Gazprom ανακοίνωσε ότι το έργο κρίνεται «ασύμφορο», προσθέτοντας ότι στο εξής θα επικεντρωθεί σε πρότζεκτ υψηλής προτεραιότητας.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, «Η συνολική ανάλυση του πρότζεκτ Baltic LNG project έδειξε ότι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream και η ανάπτυξη του πεδίου Shtokman, όπου πιθανόν να υπάρξει παραγωγή LNG, είναι πιο ανταγωνιστικά σχέδια», ενώ διευκρίνισε ότι η απόφαση για εγκατάλειψη του πρότζετ ελήφθη σε αυτό το πλαίσιο, ώστε η Gazprom να επικεντρώσει τους πόρους της στην εκτέλεση έργων υψηλής προτεραιότητας.