Ανακρούει πρύμναν η Βουλγαρία με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπορίσωφ ότι η χώρα θα αγοράσει τον ρωσικό αντιδραστήρα για τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό Μπελένε. Η ανακοίνωση, που έγινε ταυτόχρονα με την αναγγελία της αποπομπής του υπουργού οικονομικών και ενέργειας Τράικοφ, προκάλεσε έκπληξη, καθώς ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εμφανιζόταν ως τώρα αντίθετος στη χρηματοδότηση πυρηνικών έργων από την Ρωσία

Ανακρούει πρύμναν η Βουλγαρία με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπορίσωφ ότι η χώρα θα αγοράσει τον ρωσικό αντιδραστήρα για τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό Μπελένε. Η ανακοίνωση, που έγινε ταυτόχρονα με την αναγγελία της αποπομπής του υπουργού οικονομικών και ενέργειας Τράικοφ, προκάλεσε έκπληξη, καθώς ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εμφανιζόταν ως τώρα αντίθετος στη χρηματοδότηση πυρηνικών έργων από την Ρωσία.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η μονάδα θα μπορούσε να εγκατασταθεί στον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό Kozloduy που έχει ήδη δύο αντιδραστήρες σε λειτουργία.

Η ανακοίνωση αυτή αιφνιδίασε ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο διάστημα ο Borissov ήταν δεκτικός στις συμβουλές Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, που τον προειδοποιούσαν ότι το εν λόγω έργο θα αυξήσει την βουλγαρική ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η Βουλγαρία βασίζεται στη Ρωσία για το 89% του πετρελαίου, 100% του φυσικού αερίου και 100% πυρηνικών καυσίμων για τον πυρηνικό σταθμό Kozloduy. Ένας άλλος αντιδραστήρας με ρωσική τεχνολογία σχεδιάζεται στην Μπελένε πάλι με ρωσίκή τεχνολογία, ωστόσο έχει παγώσει λόγω διαφορών στην πληρωμή.