Δύο συμφωνίες βοήθειας ύψους 35εκ ευρώ για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των Παλαιστινίων, υπέγραψαν χθες (19 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες η Catherine Ashton και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Fayyad. Η πρώτη συμφωνία αφορά σε χρηματοδότηση κατασκευής μιας μεσαίας κλίμακας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή Tubas Tayasir στη Δυτική Όχθη (22 εκ ευρώ)

Δύο συμφωνίες βοήθειας ύψους 35εκ ευρώ για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των Παλαιστινίων, υπέγραψαν χθες (19 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες η Catherine Ashton και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Fayyad.

Η πρώτη συμφωνία αφορά σε χρηματοδότηση κατασκευής μιας μεσαίας κλίμακας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή Tubas Tayasir στη Δυτική Όχθη (22 εκ ευρώ), η οποία όχι μόνο θα βελτιώσει το αποχετευτικό σύστημα, αλλά θα επιτρέπει επίσης, και επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υδάτων για γεωργικούς σκοπούς, αντιμετωπίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, το πρόβλημα της λειψυδρίας στην περιοχή.

«Μέσω αυτής της επένδυσης στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, η ΕΕ συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση των συνθηκών ζωής του παλαιστινιακού πληθυσμού», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Catherine Ashton.

«Δεδομένης της έλλειψης υδάτινων πόρων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η ΕΕ θεωρεί το νερό ως βασικό τομέα επικέντρωσης της βοήθειας», συνέχισε.

Αναφορικά με τη δεύτερη συμφωνία, η ΕΕ αποσκοπεί να αναβαθμίσει τις υποδομές των συνοριακών σημείων διέλευσης Karem Abu Salem/Kerem Shalom, που αποτελεί σήμερα το μόνο σημείο διέλευσης αγαθών προς τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η αναβάθμιση του σημείου διέλευσης Karem Abu Salem/Kerem Shalom θα επιτρέψει αύξηση κυκλοφορίας αγαθών μέσα και έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Η ΕΕ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι πρέπει να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εμπορικών αγαθών και προσώπων, από και προς τη Γάζα», επεσήμανε η βρετανίδα αξιωματούχος.

(από euractiv.gr, 20/03/2012)