Τέσσερις πετρελαϊκές εταιρείες φέρονται να εμπλέκονται σε καρτέλ καυσίμων ανακοίνωσε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (CPC) της Βουλγαρίας, δίνοντας ουσιαστικά στη δημοσιότητα τα αρχικά ευρήματα της έρευνας που διεξάγει από το καλοκαίρι του 2011 για το θέμα, έπειτα από καταγγελίες επιχειρήσεων του χώρου, αλλά και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολιτών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, για την αύξηση της τιμής των καυσίμων

Τέσσερις πετρελαϊκές εταιρείες φέρονται να εμπλέκονται σε καρτέλ καυσίμων ανακοίνωσε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (CPC) της Βουλγαρίας, δίνοντας ουσιαστικά στη δημοσιότητα τα αρχικά ευρήματα της έρευνας που διεξάγει από το καλοκαίρι του 2011 για το θέμα, έπειτα από καταγγελίες επιχειρήσεων του χώρου, αλλά και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολιτών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Στην ανακοίνωση της CPC που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα της αναφέρεται πως οι εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται με τη δημιουργία μονοπωλιακής κατάστασης στο χώρο των καυσίμων είναι οι Lukoil Bulgaria, Rompetrol Bulgaria, Naftex Petrol και OMV Bulgaria.

Η Επιτροπή διαπίστωσε πως οι εταιρείες προέβησαν σε "απαγορευμένη συμφωνία και συντονισμένη πρακτική διαμόρφωσης τιμών, οι οποίες περιορίζουν ή παραβιάζουν τον ανταγωνισμό στις αγορές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της CPC, Πέτκο Νικόλοφ διαβεβαίωσε-στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής - ότι η έρευνα της Επιτροπής θα συνεχιστεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι η έρευνα ξεκίνησε με στόχο να αποσαφηνιστούν οι λόγοι για τους οποίους οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται στο λιανεμπόριο.

Στις εταιρείες δόθηκε προθεσμία 30 ημερών να καταθέσουν τις ενστάσεις τους στην Επιτροπή και στη συνέχεια εκπρόσωποί τους θα κληθούν σε ακροαματική διαδικασία. Σε περίπτωση οι ενστάσεις των εταιρειών δεν γίνουν δεκτές από τη CPC, τότε κινδυνεύουν με πρόστιμο 10% επί του συνόλου του κύκλου εργασιών τους για το περασμένο έτος. Το 2010, οι τέσσερις εταιρείες είχαν τζίρο (συνολικά) ποσό άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι τέσσερις εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται στο καρτέλ, με βάση την ανακοίνωση της CPC και τις δηλώσεις του προέδρου της, αρνούνται κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους και αμφισβητούν την απόφαση της επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς την και ως αδικαιολόγητη.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση της Rompetrol επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως η εταιρεία «σέβεται την αρχή της ίσης συμμετοχής όλων των «παικτών» της αγοράς, του ελεύθερου ανταγωνισμού και ουδέποτε έλαβε μέρος σε απαγορευμένες συμφωνίες ή πρακτικές διαμόρφωσης τιμών όπως υποστηρίζει η CPC».

Το θέμα προκάλεσε και την τοποθέτηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα καμίας ενεργειακής εταιρείας, αλλά των πολιτών.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "TV7", ο κ. Μπορίσοφ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς πολιτικών του αντιπάλων που τον παρουσιάζουν ως υποστηρικτή της Lukoil Bulgaria, αναφέροντας πως τα μέλη της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού προέρχονται κυρίως από το κυβερνών κόμμα GERB, επικεφαλής του οποίου είναι ο ίδιος. Η Επιτροπή, πρόσθεσε, εκτελεί το καθήκον της με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των πολιτών.