Συρρίκνωση μεγαλύτερη των προβλέψεων κατέγραψαν τον Μάρτιο οι κλάδοι υπηρεσιών και μεταποίησης της Eυρωζώνης, σε άλλη μια ένδειξη ότι η οικονομία της περιφέρειας βυθίζεται στην ύφεση. Ακόμα και η γερμανική μεταποίηση κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά φέτος, ενώ η οικονομία της Ιρλανδίας υποτροπίασε το τέταρτο τρίμηνο του 2011, επαναφέροντας τη χώρα σε ύφεση.

Συρρίκνωση μεγαλύτερη των προβλέψεων κατέγραψαν τον Μάρτιο οι κλάδοι υπηρεσιών και μεταποίησης της Eυρωζώνης, σε άλλη μια ένδειξη ότι η οικονομία της περιφέρειας βυθίζεται στην ύφεση. Ακόμα και η γερμανική μεταποίηση κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά φέτος, ενώ η οικονομία της Ιρλανδίας υποτροπίασε το τέταρτο τρίμηνο του 2011, επαναφέροντας τη χώρα σε ύφεση. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία «δείχνουν» περαιτέρω συρρίκνωση και για τον κλάδο μεταποίησης της Κίνας.

Υποχώρηση

Για την Eυρωζώνη, σε μια αρχική εκτίμηση, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) της Markit Economics για τους κλάδους υπηρεσιών και μεταποίησης υποχώρησε τον Μάρτιο στις 48,7 μονάδες, έναντι 49,3 τον Φεβρουάριο. Ο σύνθετος δείκτης διαμορφώθηκε χαμηλότερα σε σχέση με τις 49,6 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 που διακρίνει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη. Στους επιμέρους κλάδους, ο ΡΜΙ της μεταποίησης συρρικνώθηκε από τις 49 στις 47,7 μονάδες, ενώ εκείνος των υπηρεσιών από τις 48,8 στις 48,7 μονάδες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Κρις Ουίλιαμσον, η πτώση του σύνθετου δείκτη «είναι σαφώς απογοητευτική μετά τη σύντομη επάνοδο στην ανάπτυξη, την οποία είδαμε τον Ιανουάριο, και δείχνει πως οι χαράσσοντες την πολιτική θα χρειαστεί να αναζητήσουν ξανά τρόπους τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή». Ο κ. Ουίλιαμσον θεωρεί ότι η συρρίκνωση του ΡΜΙ «σηματοδοτεί ήπια πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 0,1-0,2%, ενώ η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον κλάδο υπηρεσιών δημιουργεί ελπίδες για βελτίωση των συνθηκών και πάλι μέσα στο έτος». Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2012-13 και προς τα κάτω -από 0,3% σε 0,1%- εκείνες για τη συρρίκνωση της Ευρωζώνης φέτος.

Ο γερμανικός ΡΜΙ της μεταποίησης, συρρικνώθηκε τον Μάρτιο στις 48,1 μονάδες, έναντι 50,2 τον Φεβρουάριο, εγείροντας αμφιβολίες για την αντοχή που μπορεί να συνεχίσει να επιδεικνύει η χώρα στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και επισκιάζοντας την αισιοδοξία μετά την έγκριση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Ο δείκτης είναι ο χαμηλότερος μετά το 47,9 του Νοεμβρίου, με τις νέες παραγγελίες να συρρικνώνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς από τις αρχές του έτους. Ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στα χαμηλά τριμήνου, ήτοι στις 51,4 μονάδες, έναντι 53,2, αντίστοιχα. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2011, καθώς η κρίση χρέους εξαπλωνόταν από την Ελλάδα σε βασικούς εταίρους του Βερολίνου στην Ευρωζώνη. Για το πρώτο τρίμηνο του 2012, οι οικονομολόγοι αναμένουν στασιμότητα. Μπορεί έτσι η Γερμανία να αποφεύγει τον επίσημο ορισμό της ύφεσης -μένοντας σε αρνητικό έδαφος μόνο για ένα τρίμηνο- δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για την Ιρλανδία. Το ΑΕΠ της τελευταίας μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε μειωθεί κατά 1,1% έναντι του δεύτερου. Η Ιρλανδία βρίσκεται πλέον επισήμως σε ύφεση για δεύτερη φορά μετά τα τέλη του 2009, καθώς το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης -προϋπόθεση για τη συνέχιση της δανειοδότησης από την τρόικα- καταπνίγει την εγχώρια ζήτηση.

Στην Κίνα

Η μειωμένη ζήτηση των αγαθών της στο εξωτερικό και η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης επέφεραν συρρίκνωση και στον προκαταρκτικό ΡΜΙ για την κινεζική μεταποίηση, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 48,1 μονάδες, έναντι 49,6 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης, ενώ η Goldman Sachs κάνει λόγο για «πρόσφατη σημαντική αύξηση» των πιθανοτήτων μείωσης των επιτοκίων, έστω και αν αυτό καθυστερεί την εκστρατεία αποθέρμανσης των τιμών των κατοικιών. Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πέμπτη συναπτή μηνιαία αρνητική επίδοση του δείκτη, που είναι η μακροβιότερη μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης. Τον Μάρτιο του 2009, ο δείκτης είχε παραμείνει κάτω από το όριο των 50 μονάδων για οκτώ μήνες.

(από Bloomberg - Καθημερινή)