Υπέρ της πολιτικής παροχής απεριόριστης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες τάσσεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αντικρούοντας την επιχειρηματολογία της γερμανικής «σχολής» στους κόλπους της ΕΚΤ.

Υπέρ της πολιτικής παροχής απεριόριστης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες τάσσεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αντικρούοντας την επιχειρηματολογία της γερμανικής «σχολής» στους κόλπους της ΕΚΤ. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild δηλώνει, πάντως, έτοιμος να παρέμβει για να αναχαιτίσει τον κίνδυνο επιτάχυνσης του πληθωρισμού τον οποίο επικαλείται ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν. Στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει πως «έχουν παρέλθει τα χειρότερα για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, αλλά παραμένει ο κίνδυνος».

«Ασφαλώς υπάρχουν κίνδυνοι και παρενέργειες όταν χρησιμοποιεί κανείς ένα τόσο ισχυρό φάρμακο όπως την παροχή ενός τρισ. ευρώ» σχολίασε ο κ. Ντράγκι αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται από τους δύο Γερμανούς του Δ. Σ. της τράπεζας αναφορικά με το πρόγραμμα παροχής φθηνών τριετών δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Πρόσθεσε, όμως, πως η ΕΚΤ κατόρθωσε με την επιλογή της αυτή να αποτρέψει μια πιστωτική κρίση καθώς η κατάσταση ήταν «πραγματικά κρίσιμη» το φθινόπωρο του 2011 και «ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος μιας πιστωτικής κρίσης που θα οδηγούσε σε κατάρρευση τις επιχειρήσεις». Σε ό, τι αφορά, άλλωστε, τον κίνδυνο επιτάχυνσης του πληθωρισμού που επισείει διαρκώς η γερμανική «σχολή» στους κόλπους της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η τράπεζα είναι «έτοιμη να δράσει» αν υπάρξει επιδείνωση στο μέτωπο του πληθωρισμού. Επικαλέσθηκε, άλλωστε, τα υφιστάμενα στοιχεία που φέρουν τον δείκτη στην Ευρωζώνη να κυμαίνεται στο 1,5%.

Επιχείρησε, πάντως, να υποβαθμίσει τις διαφωνίες με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, αλλά και γενικότερα με την πλευρά των οικονομολόγων της ΕΚΤ που συντάσσονται με τη γερμανική φιλοσοφία. «Επαγγελματικά και προσωπικά τα πηγαίνουμε πολύ καλά με τον κ. Γενς Βάιντμαν, η μεταξύ μας διάσταση απόψεων έχει υπερτονισθεί» τόνισε σχετικά. Πρόσθεσε πως η Γερμανία αποτελεί μοντέλο για την Ευρώπη και πως το Δ. Σ. της ΕΚΤ έχει «ενσωματώσει» τη γερμανική αντίληψη περί σταθερότητας. Οπως μάλιστα υπογράμμισε, δεν υπάρχει σύγκρουση Βορρά - Νότου στο εσωτερικό της τράπεζας.

Στο επίμαχο θέμα της παροχής ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες είχε τοποθετηθεί μία ημέρα πριν ο Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του Δ. Σ. της ΕΚΤ, που τάχθηκε υπέρ της προσεκτικής προετοιμασίας της ΕΚΤ για την άρση των έκτακτων μέτρων, μολονότι παραδέχθηκε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Ερωτώμενος, μάλιστα, σχετικά με τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ΕΚΤ και την Bundesbank, διατύπωσε την άποψη πως «θα συνεχίζεται επ’ άπειρον, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να παίρνει κανείς αποφάσεις και να τις παρουσιάζει ως προϊόν ομοφωνίας».

Σε ό, τι αφορά την εκτίμησή του πως έχουν παρέλθει τα χειρότερα της κρίσης χρέους, ο ο κ. Ντράγκι τόνισε πως «ορισμένοι καθοριστικοί δείκτες όπως ο πληθωρισμός, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και προπαντός τα δημοσιονομικά ελλείμματα βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα από τις ΗΠΑ». Τόνισε, μάλιστα, πως επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει χρειαστεί τελευταία να παρέμβει αγοράζοντας ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Σημειωτέον ότι η τράπεζα απείχε επί τέσσερις συναπτές εβδομάδες απ’ οποιαδήποτε παρέμβαση στις αγορές και περίπου πριν από τρεις εβδομάδες προχώρησε στην αγορά ομολόγων αξίας μόνον 27 εκατ. ευρώ. Συνολικά το επίμαχο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που άρχισε τον Μάιο του 2010 έχει φθάσει στα 218 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε εκ νέου τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν το μερίδιο στη στήριξη των οικονομιών τους, τονίζοντας πως «η μπάλα είναι τώρα στα χέρια των κυβερνήσεων που πρέπει να διασφαλίσουν μόνιμη ανοσία της Ευρωζώνης στην κρίση».

(Bloomberg, Reuters, AP)