Εδώ και διακόσια τριάντα έξι χρόνια, το νεοσύστατο αμερικανικό έθνος θεμελιώθηκε πάνω σε ένα παλιό ελληνικό ιδεώδες, τη δημοκρατική διακυβέρνηση από έναν ελεύθερο λαό. Τα ίχνη αυτού του ιδεώδους χάνονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου οι Έλληνες εγκαινίασαν την πρώτη δημοκρατία στον κόσμο και σφυρηλάτησαν μια φιλοσοφική παράδοση που άνθεξε στις δοκιμασίες του χρόνου. Πάνω από δύο χιλιετίες αργότερα, οι Έλληνες όρθωσαν το ανάστημά τους για να διεκδικήσουν την κληρονομιά τους, και να γίνουν πολίτες ενός κυρίαρχου έθνους

Εδώ και διακόσια τριάντα έξι χρόνια, το νεοσύστατο αμερικανικό έθνος θεμελιώθηκε πάνω σε ένα παλιό ελληνικό ιδεώδες, τη δημοκρατική διακυβέρνηση από έναν ελεύθερο λαό. Τα ίχνη αυτού του ιδεώδους χάνονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου οι Έλληνες εγκαινίασαν την πρώτη δημοκρατία στον κόσμο και σφυρηλάτησαν μια φιλοσοφική παράδοση που άνθεξε στις δοκιμασίες του χρόνου. Πάνω από δύο χιλιετίες αργότερα, οι Έλληνες όρθωσαν το ανάστημά τους για να διεκδικήσουν την κληρονομιά τους, και να γίνουν πολίτες ενός κυρίαρχου έθνους. Σήμερα, την 191η επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας, θυμόμαστε αυτόν τον αγώνα για την παλιννόστηση της δημοκρατίας στη γενέτειρά της, ανανεώνοντας τους δεσμούς μεταξύ των κρατών μας και τιμώντας τα ελληνικά ιδεώδη που συνεχίζουν να διαμορφώνουν την αμερικανική περιπέτεια.

 

Όταν οι ιδρυτές-πατέρες της Αμερικής οικοδομούσαν τη διακυβέρνηση από το λαό, με το λαό, για το λαό, εμπνέονταν από τους πρωτοπόρους της δημοκρατίας που είχαν διαμορφώσει το καθεστώς σε μια μικρή ομάδα ελληνικών πόλεων-κρατών. Έκτοτε, η Ελλάδα και η Αμερική ενίσχυσαν τους δεσμούς τους μοιραζόμενες κοινές ιστορικές εμπειρίες και τον ισχυρό συνεταιρισμό μεταξύ των λαών μας. Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, οι Ελληνοαμερικανοί υπηρέτησαν στο πλευρό της ένωσής μας. Κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων και του μακρού «ψυχρού πολέμου» Αμερικάνοι κι Έλληνες συμμάχησαν για την επιδίωξη της ειρήνης. Επί πολλές γενεές, οι Ελληνοαμερικανοί εμπλούτισαν καταλυτικά το έθνος μας. Τους βρίσκουμε σε ηγετικές θέσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ενώ η πολιτιστική τους κληρονομιά εξακολουθεί να αντηχεί στις σχολικές μας αίθουσες, στα δικαστήρια και στις κοινότητές μας, παντού στο έθνος μας.

Την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας θυμόμαστε από κοινού τις σπουδαίες παραδόσεις που συνδέουν τα έθνη μας και τιμούμε όλους όσοι αντλούν την καταγωγή τους από την ελληνική δημοκρατία. Σχεδόν 200 χρόνια αφού ο ελληνικός λαός κέρδισε τον πόλεμο που επέστρεψε τη δημοκρατία στη γενέτειρά της και μετέτρεψε την Ελλάδα σε κυρίαρχο έθνος, επιβεβαιώνουμε τη θερμή φιλία μας και την αλληλεγγύη, που θα συνεχίσει να καθοδηγεί τα έργα μας και στο μέλλον.

 

Ώστε λοιπόν σήμερα, εγώ, ο Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama), πρόεδρος των Ηνωμένων Εθνών, με την εξουσία που μου έχει αποδοθεί από το σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Εθνών, ανακηρύσσω την 25η Μαρτίου του 2012 ως ημέρα εορτασμού της ελληνικής ανεξαρτησίας: ως ημέρα εθνικού εορτασμού της ελληνικής και της αμερικανικής δημοκρατίας. Καλώ τον αμερικανικό λαό να τιμήσει αυτή την εθνική εορτή με τις προσήκουσες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

(από www.ppol.gr)