Έντονο ενδιαφέρον εκφράζουν εταιρείες από Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία αναφορικά με την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Temelín, σύμφωνα με τον τσεχικό κρατικό όμιλο ενέργειας ČEZ.

Έντονο ενδιαφέρον εκφράζουν εταιρείες από Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία αναφορικά με την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Temelín, σύμφωνα με τον τσεχικό κρατικό όμιλο ενέργειας ČEZ.

Η τσεχική εταιρεία ενέργειας ανακοίνωσε χθες (3 Ιουλίου) ότι έλαβε προσφορές για την κατασκευή του τρίτου και τέταρτου πυρηνικού αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Temelín, από την γαλλική Areva, την αμερικανική Westinghouse Electric Company και την τσεχορωσική κοινοπραξία MIR.1200

Η προσφορά του πυρηνικού σταθμού Temelín είναι μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη από ποτέ συμφωνία στην Τσεχία, αξίας τουλάχιστον €7.95 δις, και πιθανώς πολύ περισσότερο κρίνοντας από τις καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις κόστους στην ιστορία της πυρηνικής βιομηχανίας.

Το κόστος οδήγησε τον κρατικά ελεγχόμενο όμιλο ČEZνα ξεκινήσει συζητήσεις με την κυβέρνηση αναφορικά με τις εγγυήσεις για τις ελάχιστες τιμές ενέργειας από το νέο σταθμό.

Η ČEZ, 70% κρατική εταιρεία αξίας €15.1δις, πρέπει να αντικαταστήσει κάποια από τα εργοστάσια άνθρακα που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα, και είναι πιθανό να κλείσουν μετά το 2020.

Ο επικεφαλής του ομίλου ČEZ, Daniel Beneš, είπε η ολοκλήρωση του Temelín αποτελεί «σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής του ομίλου ČEZ». Εξέφρασε τη χαρά του για τις προσφορές που δέχτηκε η εταιρεία από «μεγάλους παγκόσμιους προμηθευτές πυρηνικών τεχνολογιών».

Ρωσικό πλεονέκτημα;

Τσέχοι αναλυτές λένε η ρωσική εταιρεία ίσως έχει πλεονέκτημα, διότι ρωσικές εταιρίες παρείχαν τους 6 αντιδραστήρες της χώρας που βρίσκονται σε λειτουργία, παρόλο που 2 εξ αυτών περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις από την αμερικανική Westinghouse.

Από την άλλη, πολλοί θεωρούν ότι ένας «ρώσος νικητής» θα αύξανε τις ανησυχίες σε μια χώρα, που εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι παίζει «πολιτικά» με την παροχή ενέργειας που προσφέρει.

Ο όμιλος ČEZ αναμένεται να αναθέσει την τελική σύμβαση στα τέλη του 2013.

«Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε το επόμενο κύμα αντιδραστήρων στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό. Ο Temelín σίγουρα θα δώσει στους ευρωπαίους καταναλωτές μεγαλύτερη εμπιστοσύνη», είπε ο αντιπρόεδρος πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων της Westinghouse Regional, Mike Kirst, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο η Αυστρία, γνωστή για την αντιπυρηνική της στάση, αντιτάσσεται στο εν λόγω σχέδιο, καθώς ο Temelín βρίσκεται μόλις 50χλμ από τα σύνορα Αυστρίας-Τσεχίας. Αναλυτές λένε επίσης ότι ίσως και η Γερμανία θα αυξήσει τις πιέσεις στην Τσεχία, λόγω του ότι και η ίδια έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια.