Η πρωτοβουλία των χωρών της Βόρειας Ευρώπης για τη δημιουργία ενός υπερδικτύου ηλεκτρισμού με έμφαση στα υπεράκτια αιολικά χαίρει της υποστήριξης των κυβερνήσεων αλλά και του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα να υλοποιούνται ήδη φιλόδοξα σχέδια διεθνών διασυνδέσεων.

Η πρωτοβουλία των χωρών της Βόρειας Ευρώπης για τη δημιουργία ενός υπερδικτύου ηλεκτρισμού με έμφαση στα υπεράκτια αιολικά χαίρει της υποστήριξης των κυβερνήσεων αλλά και του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα να υλοποιούνται ήδη φιλόδοξα σχέδια διεθνών διασυνδέσεων.

Το λεγόμενο Βόρειο Δίκτυο περιλαμβάνει τις Γερμανία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Βρετανία. Οι χώρες αυτές υπέγραψαν το 2011 ένα μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου να αναπτύξουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια στο έδαφός τους, αλλά και τα κατάλληλα δίκτυα, εγχώρια και διεθνή, για την ομαλή της ανάπτυξη.

Ορισμένες διασυνδέσεις υπάρχουν ήδη στις περιοχές της Βόρειας Ευρώπης, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα η ανάγκη για προσθήκη νέων και το σημαντικότερο για εκσυγχρονισμό των δικτύων, ώστε να μπορούν σε πραγματικό χρόνο να κρίνουν οι διαχειριστές που χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και να την κατευθύνουν. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, η ολοκλήρωση αυτή των εθνικών δικτύων και η συνένωσή τους θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα επιφέρει ενεργειακή ασφάλεια.

Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος αιολικής ενέργειας ( EWEA), ο οποίος τόνισε πως «τα πλεονεκτήματα ενός υπεράκτιου υπερδικτύου δεν είναι μόνο στην σύνδεση των αιολικών πάρκων. Αν έχεις παραπάνω παραγωγή, τότε με τις γραμμές αυτές μπορείς να την εξάγεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα».

Επίσης, στα οφέλη από την υλοποίηση του Βορείου Δικτύου συγκαταλέγεται η δημιουργία θέσεων εργασίας, γεγονός που υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας, Κρις Χιουν: «Ο αγώνας για την παραγωγή των υπεράκτιων αιολικών έχει ξεκινήσει και η Siemens με την Humber είναι οι πρώτες που τρέχουν. Είμαι αποφασισμένος να επωφεληθεί η βρετανική οικονομία από τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλα την αλυσίδα των υπεράκτιων αιολικών».

Τέλος, ο νυν υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας, Τσαρλς Χέντρι, θεωρεί ότι οι διασυνδέσεις θα δώσουν τέλος στην ανάγκη για μονάδες βάσης με φυσικό αέριο, οι οποίες θεωρούνται ως «απαραίτητες» για να στηρίξουν τα αιολικά. «Οι διασυνδέσεις είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αντικρούσει κανείς τον ισχυρισμό ότι πρέπει να στηρίζουμε κάθε αιολικό γιγαβάτ με ένα γιγαβάτ από φυσικό αέριο», υπογράμμισε, εννοώντας ότι αν όλα τα εθνικά δίκτυα ενωθούν, τότε η έλλειψη στη μια χώρα θα αντισταθμίζεται με το πλεόνασμα της άλλης.

Σημειώνουμε επίσης ότι μέχρι στιγμής η Βρετανία διαθέτει δύο συνδέσεις (2.000 MW και 1.000 MW) με τη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ κατασκευάζονται άλλα εννέα καλώδια, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Ταυτόχρονα, προχωρούν και αντίστοιχα έργα στις υπόλοιπες χώρες της βόρειας Ευρώπης, τα οποία θα επιτρέψουν την δημιουργία ενός υπερδικτύου.