«Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας που προτείνεται σήμερα θα θέσει τις βάσεις μιας ισχυρής αρχιτεκτονικής με τον κυρίαρχο ρόλο να ανατίθεται στην ΕΚΤ», τόνισε ο Μπαρόζο, κατά τη σημερινή παρουσίαση του σχεδίου για την τραπεζική ενοποίηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο Μπαρόζο υπογράμμισε την ανάγκη μιας ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης και την πορεία προς μια δημοσιονομική ένωση
«Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας που προτείνεται σήμερα θα θέσει τις βάσεις μιας ισχυρής αρχιτεκτονικής με τον κυρίαρχο ρόλο να ανατίθεται στην ΕΚΤ», τόνισε ο Μπαρόζο, κατά τη σημερινή παρουσίαση του σχεδίου για την τραπεζική ενοποίηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 

Ο Μπαρόζο υπογράμμισε την ανάγκη μιας ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης και την πορεία προς μια δημοσιονομική ένωση. Αναφορικά με την τραπεζική ένωση, τόνισε την αναγκαιότητα μιας ενιαίας αρχής επιτήρησης που θα ελέγχεται από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο ρόλος του οποίου γενικότερα θα πρέπει να ενισχυθεί. 

Ακόμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ΕΚΤ έχει καθήκον την αποκατάσταση της ακεραιότητας στη νομισματική πολιτική και οι αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Η προτεινόμενη τραπεζική ένωση περιλαμβάνει τρία στάδια:

1) Η ΕΚΤ αναλαμβάνει το ρόλο της εποπτείας όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης και άλλων τραπεζών στην ΕΕ ευρύτερα
2) Δημιουργία ενός ταμείου για τις προβληματικές τράπεζες
3) Ένα σχήμα προστασίας των καταθέσεων των πολιτών στην Ευρωζώνη

Μπράβο στην Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί και να παραμείνει στην Ευρωζώνη αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Μπράβο στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκτίμησε ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, αυτό το φθινόπωρο, να φθάσει στο σημείο καμπής και να προχωρήσει στην εξυγίανση της οικονομίας της, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της».

Ο κ. Μπαρόζο έκανε επίσης λόγο για κρίση πολιτικής αξιοπιστίας στην Ε.Ε. και τόνισε ότι « η Ευρώπη χρειάζεται νέα κατεύθυνση, νέες ιδέες και νέο τρόπο σκέψης».