Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας (EWEA) κάλεσε την Ε.Ε. να υιοθετήσει νέους κανόνες στην αγορά ηλεκτρισμού, οι οποίοι θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα το νέο ενεργειακό μείγμα που διαμορφώνεται, με διευρυμένη συμμετοχή των ΑΠΕ.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας ( EWEA) κάλεσε την Ε.Ε. να υιοθετήσει νέους κανόνες στην αγορά ηλεκτρισμού, οι οποίοι θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα το νέο ενεργειακό μείγμα που διαμορφώνεται, με διευρυμένη συμμετοχή των ΑΠΕ.

«Ο κλάδος των αιολικών στηρίζει ενεργά την δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς στον ηλεκτρισμό», τόνισε σχετικά ο Πολ Βίλτσεκ, σύμβουλος του EWEA για ρυθμιστικά θέματα. «Αν η Ευρώπη βλέπει σοβαρά την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής με έναν τρόπο οικονομικό, τότε πρέπει να δομήσει μια αγορά που θα διευκολύνει την μετάβαση», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο EWEA δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μελέτη με τίτλο «Δημιουργώντας την Εσωτερική Αγορά Ενέργειας στην Ευρώπη», όπου αναλύει πως μια ενιαία αγορά θα είχε οφέλη για όλους τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα θα διευκόλυνε την διείσδυση των ΑΠΕ μακροπρόθεσμα.

Ανάμεσα στις προτάσεις του συνδέσμου συγκαταλέγονται και οι εξής:

Δημιουργία μιας επίπεδης αγοράς για τις ΑΠΕ – για παράδειγμα μέσω της βοήθειας σε μικρομεσαίες εταιρείες να μπουν στην αγορά και με την εξάλειψη των επιδοτήσεων στον άνθρακα, στο αερίου και στην πυρηνική ενέργεια.

Δημιουργία λειτουργικών αγορών που θα καλύπτουν ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές στην Ευρώπη, ώστε να είναι πιο εύκολη η εξισορρόπηση των διάφορων ΑΠΕ στην παραγωγή.

Ανάπτυξη ημερησίων και εξισορροπητικών αγορών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Δημιουργία νέων αγορών για υπηρεσίες που σχετίζονται με τα δίκτυα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσει τις νέες της προτάσεις για την αγορά ενέργειας τον Οκτώβριο, οι οποίες αναμένεται να περιέχουν σχέδιο δράσης με σκοπό την ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά.