Ο Μάριο Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι πλέον 70 χρόνων, αλλά είναι φανερό πως δεν το βάζει κάτω. Αντίθετα, βρίσκεται στην πιο παραγωγική φάση της πορείας του και αυτό επιβεβαιώνεται, όχι μόνο από τη σκληρή διαπραγματευτική του στάση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου που οδήγησε στην απόφαση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, αλλά και από τη συνέχεια των κινήσεών του που τον καθιστούν επικεφαλής των ηγετών του Νότου

Ο Μάριο Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι πλέον 70 χρόνων, αλλά είναι φανερό πως δεν το βάζει κάτω. Αντίθετα, βρίσκεται στην πιο παραγωγική φάση της πορείας του και αυτό επιβεβαιώνεται, όχι μόνο από τη σκληρή διαπραγματευτική του στάση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου που οδήγησε στην απόφαση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, αλλά και από τη συνέχεια των κινήσεών του που τον καθιστούν επικεφαλής των ηγετών του Νότου.

Η συνάντηση της Διεθνούς Χριστιανοδημοκρατικης Ένωσης στη Ρώμη ήταν η ευκαιρία να επιβεβαιώσει την πρωτοκαθεδρία του, αλλά και τη δυνατότητά του να εκπροσωπήσει τον πόλο του Νότου, όχι μόνο στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, αλλά και στη νέα τάξη πραγμάτων, όπως διαμορφώνεται στην Ε.Ε. Η σύνοδος της Χριστιανοδημοκρατικης Ένωσης έδωσε την ευκαιρία στον Μάριο Μοντι να φέρει στο ίδιο τραπέζι, για ένα άτυπο γεύμα, τον Μαριάνο Ραχόι, τον Εντα Κένι, το Βίκτορα Ορμπαν, τον Αντώνη Σαμαρά και το Σάλι Μπερίσα. Η συζήτηση αφορούσε την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αλλα και τη στάση των χωρών του Νότου ενόψει των γερμανικών πιέσεων με εμμονή στη λιτότητα.

Στήριξη
Το ενδιαφέρον είναι ότι προηγουμένως ο Μ. Μοντι συνάντησε για μια ώρα και 20 λεπτά τον Αντ. Σαμαρά παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών της Ιταλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση παράλληλα με τη νομοθέτηση του πακέτου των 11,7 δισ., να δώσει και ένα δείγμα γραφής πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ανακοινώνοντας μια θεαματική αποκρατικοποίηση.

Από τη συζήτηση έγινε σαφές ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής ως το 2016 και σημειώνει την ανάγκη να διοχετευθούν και άλλα κονδύλια στην ανάπτυξη, καθώς φαίνεται πως η συνταγή δεν βγαίνει, ακόμα και για τις χώρες που κάνουν στην εντέλεια τα μαθήματά τους. Ο κ. Μόντι, όπως λένε πηγές που ήταν παρούσες στη συνάντηση, ήταν ιδαίτερα υποστηρικτικός στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και αυτό αποτυπώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο της Ιταλίας:

Ο πρωθυπουργός Mόντι και ο πρωθυπουργός Σαμαράς επανέλαβαν την πεποίθησή τους για την απόλυτη αναγκαιότητα να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης, να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να συνεχισθεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της έκθεσης του προέδρου Βαν Ρομπάι.

Ο πρωθυπουργός Μόντι εκθείασε το έργο που επιτελεί ο πρωθυπουργός κύριος Σαμαράς και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, σταθεροποιώντας τα δημοσιονομικά της και πραγματοποιώντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να εκκινήσει ξανά η οικονομική ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 22-23/09/2012)