Έκθεση της Κομισιόν Δείχνει ότι Όλοι οι Γαλλικοί Πυρηνικοί Σταθμοί Αντιμετωπίζουν Κάποιο Πρόβλημα Ασφαλείας

Έκθεση της Κομισιόν Δείχνει ότι Όλοι οι Γαλλικοί Πυρηνικοί Σταθμοί Αντιμετωπίζουν Κάποιο Πρόβλημα Ασφαλείας
energia.gr
Τρι, 2 Οκτωβρίου 2012 - 16:24
Εκατοντάδες είναι τα προβλήματα που διέγνωσαν τα stress test στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, με τα πιο πολλά να εμφανίζονται στην Γαλλία, όπως δείχνει σχετική έκθεση της Ε.Ε. η οποία διέρρευσε στα γαλλικά και γερμανικά ΜΜΕ. Μάλιστα, καμία από τις γαλλικές πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από ελλείψεις ή προβλήματα

Εκατοντάδες είναι τα προβλήματα που διέγνωσαν τα stress test στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, με τα πιο πολλά να εμφανίζονται στην Γαλλία, όπως δείχνει σχετική έκθεση της Ε.Ε. η οποία διέρρευσε στα γαλλικά και γερμανικά ΜΜΕ. Μάλιστα, καμία από τις γαλλικές πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από ελλείψεις ή προβλήματα.

Τα stress tests είχαν στόχο να αξιολογήσουν αν οι 143 πυρηνικοί σταθμοί που λειτουργούν με νόμιμη άδεια στην Ευρώπη μπορούν να αντέξουν σε έκτακτα γεγονότα όπως σεισμοί και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η διενέργεια των τεστ αυτών αποφασίστηκε μετά από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκύντερ Έττινγκερ πρόκειται να παρουσιάσει την τελική έκθεση και τις προτάσεις της Κομισιόν στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του μηνός.

«Επανεξετάσαμε τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρώπη υπό το φως της Φουκουσίμα», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του κ. Έττινγκερ, Μάρλενε Χόλτσνερ.

Ο Επίτροπος Ενέργειας θα παρουσιάσει τα πορίσματα της έκθεσης στους υπόλοιπους Επιτρόπους, αύριο Τετάρτη.

Ωστόσο, η Ομάδα Ρυθμιστών Ευρωπαϊκής Πυρηνικής Ασφάλειας (Ensreg), που αποτελείται από ανώτερους αξιωματούχους των εθνικών ρυθμιστικών αρχών πυρηνικής ενέργειας των 27 χωρών-μελών, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ακόμη δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της έκθεσης.

Ο πρόεδρος της Ensreg Tero Varjoranta τονίζει ότι δεν έχουν λάβει κανένα προσχέδιο της έκθεσης από την Κομισιόν. «Ωστόσο, το περιεχόμενο ενός προσχεδίου είναι ήδη γνωστό σε κάποια μέλη της Ensreg και το περιεχόμενό του μας έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κι ανησυχίες»

Ωστόσο, μία περίληψη του περιεχομένου της έκθεσης που περιήλθε σε γνώση της γαλλικής Figaro και της γερμανικής Welt αναφέρει ότι καμία από τις 58 πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γαλλίας δεν πληροί, σε διαφορετικό βαθμό η καθεμία ωστόσο, τα διεθνή στάνταρ ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA).

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, ξέρουμε αν, σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, όλα αυτά τα στάνταρ εφαρμόζονται ή όχι», δήλωσε η εκπρόσωπος του κ. Έττινγκερ.

Αναλυτικότερα, η Figaro αναφέρει ότι 19 γαλλικοί αντιδραστήρες δεν έχουν μηχανήματα μετρήσεων σεισμικής δραστηριότητας. Στην εν λόγω περίληψη αναφέρεται, επίσης, ότι ο εξοπλισμός ασφάλειας και διάσωσης σε περίπτωση καταστροφών δεν είναι επαρκώς προστατευμένος, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει στους πυρηνικούς σταθμούς στη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Η έκθεση, ωστόσο, δεν προτείνει το κλείσιμο κανενός σταθμού, αναφέρουν οι εφημερίδες, αλλά τονίζει ότι η συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα του ΙΑΕΑ θα κοστίσει 25 δις ευρώ περίπου.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές διενήργησαν τις αρχικές έρευνες στα stress test. Στη συνέχεια, ομάδες εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφαλείας και η Επιτροπή ήλεγξαν τα συμπεράσματα ενώ διενήργησαν και επιτόπιους ελέγχους.

Από την πλευρά του, η αρμόδια αρχή στο Βέλγιο (FANC), αποφάσισε το κλείσιμο δύο από τους εφτά αντιδραστήρες τον Αύγουστο μετά τον εντοπισμό πλήθους ρωγμών, μόλις λίγους μήνες μετά το ευρωπαϊκό stress test του Απριλίου.

«Τα αποτελέσματα των stress test είναι ακόμη απόλυτα έγκυρα. Σε κάθε περίπτωση, ο σκοπός τους ήταν εντελώς διαφορετικός», σχολίασε τότε η FANC.