Τα Χαρακτηριστικά και τις Προοπτικές Ανάπτυξης της Υδραυλικής Ρωγμάτωσης Εξετάζει το Νέο «Research Note» του IENE

Τα Χαρακτηριστικά και τις Προοπτικές Ανάπτυξης της Υδραυλικής Ρωγμάτωσης Εξετάζει το Νέο «Research Note» του IENE
energia.gr
Τετ, 3 Οκτωβρίου 2012 - 16:27
Το δεύτερο «Ερευνητικό Σημείωμα» του ΙΕΝΕ (IENE Research Note)με τίτλο «A Review of Hydraulic Fracturing» εξεδόθη στις αρχές Οκτωβρίου και απεστάλη ηλεκτρονικά στα μέλη του Ινστιτούτου. Το δεύτερο αυτό Research Note του ΙΕΝΕ πραγματεύεται διάφορες πτυχές που αφορούν την πρωτοποριακή μέθοδο εξόρυξης υπογείων κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου, γεωθερμίας, υδάτων και άλλων φυσικών πόρων. Συγγραφέας της νέας αυτής σύντομης μελέτης του Ινστιτούτου είναι ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΕΝΕ κ. Βασίλης Νικολετόπουλος, διευθυντής της Natural Resources GP, μέλος του Δ.Σ. της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.

Το δεύτερο «Ερευνητικό Σημείωμα» του ΙΕΝΕ (IENE Research Note)με τίτλο «A Review of Hydraulic Fracturing» εξεδόθη στις αρχές Οκτωβρίου και απεστάλη ηλεκτρονικά στα μέλη του Ινστιτούτου. Το δεύτερο αυτό Research Note του ΙΕΝΕ πραγματεύεται διάφορες πτυχές που αφορούν την πρωτοποριακή μέθοδο εξόρυξης υπογείων κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου, γεωθερμίας, υδάτων και άλλων φυσικών πόρων. Συγγραφέας της νέας αυτής σύντομης μελέτης του Ινστιτούτου είναι ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΕΝΕ κ. Βασίλης Νικολετόπουλος, διευθυντής της Natural Resources GP, μέλος του Δ.Σ. της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μεταλλευτικού Συνδέσμου Euromines.

Ειδικότερα, στο νέο αυτό Research Note του ΙΕΝΕ δίνονται συνοπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά της υδραυλικής ρωγμάτωσης (αγγλ. hydraulic fracturing, fracking ή fracing), η οποία μεγιστοποιεί την ποσότητα των εξορυσσόμενων φυσικών πόρων, με έμφαση στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Επίσης, περιγράφονται οι διάφορες τεχνικές fracking, η μεγάλη εξάπλωση της χρήσης της στις ΗΠΑ, με αφορμή την ανακάλυψη τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου από σχιστολιθικό άργιλο (shale gas) στο αμερικανικό υπέδαφος, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξής της στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια, εξετάζονται τα διάφορα περιβαλλοντικά, νομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που εγείρει η διάδοση της υδραυλικής ρωγμάτωσης στον εξορυκτικό τομέα, ενώ, τέλος, πραγματοποιείται μία συνολική αποτίμηση των συνεπειών που έχει η σημερινή «επανάσταση του shale gas», όχι μόνο στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, αλλά και στην αγορά ενέργειας γενικότερα.

Ας σημειωθεί ότι και αυτό το IENE Research Note είναι διαθέσιμο στην περιοχή μελών του site του Ινστιτούτου (www.iene.gr).