Πτώση σημείωσε τον Σεπτέμβριο η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες του OPEC, καθώς η αύξηση της σαουδαραβικής παραγωγής δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις απώλειες στην Δυτική Αφρική. Ειδικότερα, η πτώση της παραγωγής εντοπίζεται στην Αγκόλα και την Νιγηρία

 

Πτώση σημείωσε τον Σεπτέμβριο η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες του OPEC, καθώς η αύξηση της σαουδαραβικής παραγωγής δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις απώλειες στην Δυτική Αφρική. Ειδικότερα, η πτώση της παραγωγής εντοπίζεται στην Αγκόλα και την Νιγηρία.

 

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σε έρευνά του ανάμεσα σε αναλυτές και πηγές προσκείμενες στην πετρελαϊκή βιομηχανία, η παραγωγή αργού του πετρελαϊκού καρτέλ έπεσε στα 31,669 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο, 166 χιλ. βαρέλια λιγότερα την ημέρα σε σχέση με τα 31.835 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο.

Η πτώση της παραγωγής της Αγκόλα ήταν της τάξης των 97.000 βαρελιών την ημέρα και της Νιγηρίας της τάξης των 92.000 βαρελιών την ημέρα. Ας σημειωθεί ότι η αύξηση της σαουδαραβικής παραγωγής κυμάνθηκε στα επίπεδα των 60.000 βαρελιών την ημέρα.

Επίσης, πτωτική τάση είχε και η παραγωγή της Βενεζουέλας τον Σεπτέμβριο (-60.000 βαρέλια ημερησίως), πιθανότατα λόγω προσωρινής κάμψης στην παραγωγή του διυλιστικού συγκροτήματος Amuay, του μεγαλύτερου της χώρας, όπως αναφέρει σε σημείωμά της η συμβουλευτική JBC, που εδρεύει στη Βιέννη.

Η μείωση της παραγωγής θεωρείται ευνοϊκή για μία πιθανή άνοδο τιμών του πετρελαίου αναφέρει, από την άλλη, σημείωμα της Commerzbank την περασμένη Δευτέρα.