Αλάσκα: Επανέλεγχος στο Πρόγραμμα Εξορύξεων της Shell Μετά το Πρόσφατο Ατύχημα

Αλάσκα: Επανέλεγχος στο Πρόγραμμα Εξορύξεων της Shell Μετά το Πρόσφατο Ατύχημα
energia.gr
Τετ, 9 Ιανουαρίου 2013 - 12:56
Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ πρόκειται να ελέγξει το πρόγραμμα εξόρυξης πετρελαίου της Shell στην Αρκτική για το έτος 2012, με σκοπό να διατυπώσει εκτίμηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εταιρεία και να συμβάλει στην βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας στην περιοχή, σύμφωνα με το Reuters

Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ πρόκειται να ελέγξει το πρόγραμμα εξόρυξης πετρελαίου της Shell στην Αρκτική για το έτος 2012, με σκοπό να διατυπώσει εκτίμηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εταιρεία και να συμβάλει στην βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας στην περιοχή, σύμφωνα με το Reuters.

Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε εχθές, μία εβδομάδα μετά το ατύχημα στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Kulluk της Shell, η οποία προσέκρουσε στην ξηρά ενώ ερυμουλκείτο από την Αρκτική προς την Αλάσκα.

«Η ερευνητική διαδικασία μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το πραγματικό εύρος των αποθεμάτων που διαθέτουμε… αλλά αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι οι εξαιρετικές προκλήσεις που απορρέουν από το περιβάλλον της Αρκτικής επιβάλλουν ακόμη υψηλότερο επίπεδο ελέγχου», τονίζει σε δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ken Salazar.

Τυχόν αλλαγές στις προϋποθέσεις αδειοδότησης ή καθυστερήσεις εξαιτίας της διαδικασίας ελέγχου θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στα σχέδια εξόρυξης της Shell για το 2013. Η αμερικανική πετρελαϊκή έχει, κάθε χρόνο, μόνο ένα μικρό περιθώριο για εξορύξεις στην Αρκτική, κατά τη διάρκεια του θέρους, όταν οι καιρικές συνθήκες, αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές, επιτρέπουν τις έρευνες.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η «υψηλού επιπέδου» διαδικασία αξιολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 60 ημέρες.

Επίσης την Τρίτη, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ στην Αλάσκα διέταξε ειδική έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος στην πλατφόρμα Kulluk. Σύμφωνα με την Ακτοφυλακή, η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ας σημειωθεί ότι η Shell έχει ξοδέψει συνολικά 4,5 δις δολ. από το 2005 για την εκμετάλλευση των μεγάλων πετρελαϊκών κοιτασμάτων που κρύβει το υπέδαφος της Αρκτικής, αντιμετωπίζοντας, ωστόσο, αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και τεχνικά και ρυθμιστικά-νομικά εμπόδια.