Στη νέα «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας εξελίσσονται οι εξαγωγές, καθώς το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), υπολογίζεται ότι, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, προσέφεραν στην ελληνική οικονομία πάνω από 24 δισ. ευρώ, κατά 2 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2011, πραγματοποιώντας νέο υψηλό ρεκόρ. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,6% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν προστεθούν και οι εξαγωγές υπηρεσιών, οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν περίπου 23% του ΑΕΠ

Στη νέα «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας εξελίσσονται οι εξαγωγές, καθώς το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), υπολογίζεται ότι, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, προσέφεραν στην ελληνική οικονομία πάνω από 24 δισ. ευρώ, κατά 2 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2011, πραγματοποιώντας νέο υψηλό ρεκόρ. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,6% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν προστεθούν και οι εξαγωγές υπηρεσιών, οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν περίπου 23% του ΑΕΠ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, τότε ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2013, να αντιστοιχούν δηλαδή οι εξαγωγές στο 13% του ΑΕΠ, δεν φαντάζει πολύ μακρινός, καθώς μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των εξαγωγών και την απλούστευση των εξαγωγικών διαδικασιών.

Οι εκτιμήσεις του ΠΣΕ προκύπτουν με βάση τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εξαγωγών τον Νοέμβριο του 2012, οπότε και η αξία τους, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 1.559,5 εκατ. ευρώ έναντι 1.508,8 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2011, καταγράφοντας αύξηση 3,4%. Με την επίδοση αυτή, προκύπτει επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης, σε επίπεδο 12μήνου, καθώς κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2011 - Νοεμβρίου 2012 η αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση 7,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2010 - Νοεμβρίου 2011. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, για τον Νοέμβριο του 2012, προκύπτει ετήσια αύξηση στις εισροές από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κατά 1 δισ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ με την προσθήκη των πετρελαιοειδών, μετά τις απαραίτητες διασαφήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, προβλέπεται ότι η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων, το 2012, θα ξεπεράσει τα 24 δισ. ευρώ. «Οι προβλέψεις για περαιτέρω βελτίωση της εικόνας, στους διεθνοποιημένους τομείς της οικονομίας για το 2013, δεν θα πρέπει να μείνουν στα χαρτιά και ως ευχολόγια», επισήμανε η πρόεδρος του ΠΣΕ κ. Χρ. Σακελλαρίδη. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης για τις εξαγωγές περιλαμβάνεται η συγχώνευση του Οργανισμού Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και του Invest in Greece, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α΄ εξαμήνου του 2013 και θα γίνει βάσει σχεδίου που επεξεργάζεται Ολλανδοί εμπειρογνώμονες. Στα πρότυπα επίσης της Ολλανδίας θα υπάγονται πλέον στο υπουργείο Ανάπτυξης τα στελέχη και οι αρμοδιότητες των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, που σήμερα ανήκουν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συγχώνευση των δύο παραπάνω φορέων δεν συνεπάγεται βεβαίως υποβάθμιση του έργου στον τομέα των επενδύσεων. Οπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης, φέτος θα καταβληθούν στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου πληρωμές ύψους 620 εκατ. ευρώ έναντι 510 εκατ. ευρώ το 2012. Παράλληλα, με τις αλλαγές που προωθούνται στην αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων, θα επιδιωχθεί η υλοποίηση των έργων που αν και έχουν υπαχθεί στο fast track δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους λόγω προβλημάτων ρευστότητας και συναρμοδιοτήτων πολλών υπουργείων. Οπως τόνισε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, τα 4 εκ των 11 έργων που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς fast track βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης, ενώ για κάποια θα απαιτηθούν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 10/01/2013)