Τα επτά εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, πρώτη φορά σε είκοσι χρόνια, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας. Η σχετική έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα της εβδομάδας, ανέφερε επίσης ότι η μέση εβδομαδιαία παραγωγή ήταν κατά 1,16 εκατ. βαρέλια υψηλότερη, εν συγκρίσει με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε βελτιωμένες τεχνικές εξόρυξης και επεξεργασίας

Τα επτά εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, πρώτη φορά σε είκοσι χρόνια, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας. Η σχετική έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα της εβδομάδας, ανέφερε επίσης ότι η μέση εβδομαδιαία παραγωγή ήταν κατά 1,16 εκατ. βαρέλια υψηλότερη, εν συγκρίσει με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε βελτιωμένες τεχνικές εξόρυξης και επεξεργασίας.

Η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών πρόβλεψε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου θα αυξηθεί κατά το τρέχον έτος σε επίπεδα ρεκόρ. Οπως αναφέρει, οι ΗΠΑ θα παράγουν φέτος κατά μέσον όρο 7,32 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και 7,92 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2014.

Κατά τους αναλυτές, οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν πως η τεχνολογία ερευνών και εξόρυξης ειδικά για τα ενεργειακά σχιστολιθικά κοιτάσματα έχει αλλάξει άρδην το τοπίο της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας την τελευταία πενταετία και έπεται συνέχεια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει αυτήν της Σαουδικής Αραβίας καθώς και της Ρωσίας έως το 2017. Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ανωτέρω προβλέψεις διατυπώνονται πρώτη φορά. Αυτές φανερώνουν πως η τεράστια αύξηση των έργων εξόρυξης και αντλησης, η οποία έχει αποδεσμεύσει τα τεράστια κοιτάσματα δυσπρόσιτου πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής, μεταμορφώνει το ισοζύγιο πετρελαίου του κόσμου. Εντούτοις, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν πως η έκρηξη σε πετρελαϊκά έργα στις ΗΠΑ βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο και δεν μπορεί ουδείς να προεξοφλήσει ότι θα συνεχίσει αμετάβλητη.