ΙΕΑ: Χαμηλές Προσδοκίες για τη Ζήτηση Αργού Λόγω Απαισιοδοξίας για την Παγκόσμια Οικονομία

ΙΕΑ: Χαμηλές Προσδοκίες για τη Ζήτηση Αργού Λόγω Απαισιοδοξίας για την Παγκόσμια Οικονομία
energia.gr
Πεμ, 11 Απριλίου 2013 - 13:03
Η συνεχιζόμενη απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία οδήγησαν σε νέα πτώση των συμβολαίων futures του αργού για τον μήνα Μάρτιο, όπως τονίζει η έκθεση Απριλίου του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η μικρότερη ζήτηση αργού, αλλά και οι παρατεταμένες εργασίες συντήρησης των διυλιστικών εγκαταστάσεων επέτειναν τις πτωτικές πιέσεις στις τιμές πετρελαίου, όπως τονίζει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Πετρελαίου, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα

Η συνεχιζόμενη απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία οδήγησαν σε νέα πτώση των συμβολαίων futures του αργού για τον μήνα Μάρτιο, όπως τονίζει η έκθεση Απριλίου του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η μικρότερη ζήτηση αργού, αλλά και οι παρατεταμένες εργασίες συντήρησης των διυλιστικών εγκαταστάσεων επέτειναν τις πτωτικές πιέσεις στις τιμές πετρελαίου, όπως τονίζει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Πετρελαίου, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Ας σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί η τιμή του Brent μόλις ξεπερνούσε τα 105 δολ. το βαρέλι και του WTI τα 94 δολ. το βαρέλι.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το σύνολο του έτους, είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με την έκθεση του Μαρτίου (συγκεκριμένα κατά 795 χιλ. βαρέλια την ημέρα). Έτσι, λόγω της μικρής πτώσης – σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις – στις παραδόσεις αργού του πρώτου τριμήνου του 2013, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα φτάσει για ολόκληρο το τρέχον έτος τα 90,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 480 χιλ. βαρέλια ημερησίως, κυρίως λόγω μείωσης της ευρωπαϊκής ζήτησης κατά 340 χιλ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αναμένεται να αντισταθμίσει εν μέρει την αύξηση της ζήτησης των 1,28 εκατ. βαρελιών ημερησίως που προβλέπεται να σημειωθεί στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου.

Από την άλλη, ο Οργανισμός, στην τρέχουσα έκθεσή του, αναφέρει ότι η παγκόσμια προσφορά αργού μειώθηκε τον μήνα Μάρτιο κατά 120 χιλ. βαρέλια την ημέρα λόγω πτώσης της παραγωγής του OPEC. Η παραγωγή στις χώρες εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ προβλέπεται να κυμανθεί, κατά μέσο όρο, στα 54 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση κατά 650 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε επίπεδο έτους, αλλά μειωμένη κατά 240 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Συνολικά για το 2013, η παραγωγή πετρελαίου εκτός OPEC αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και να φτάσει τα 54,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς το Νότιο Σουδάν αποκατέστησε τις εξαγωγές, ενώ έχουν υποχωρήσει διάφορες άλλες διαταραχές στην παραγωγή.

Τον Μάρτιο η παραγωγή του OPEC σημείωσε κάμψη εξαιτίας διαταραχών στην Νιγηρία, τη Λιβύη και το Ιράκ και λόγω εποχιακής μείωσης στη διυλιστική ζήτηση για το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Επίσης, η παραγωγή αργού μειώθηκε κατά 140 χιλ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα 30,44 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σχετικά με τη διυλιστική παραγωγή, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι θα παραμείνει υποτονική τον Απρίλιο, οπότε λόγω της εαρινής περιόδου συντήρησης προβλέπεται να διατηρηθεί εκτός παραγωγής δυναμικότητα της τάξης των 6,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα, στα οποία περιλαμβάνονται 5,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε διυλιστήρια της Ευρώπης, της Ασίας, της πρώην ΕΣΣΔ και της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, οι διυλιστικές ροές τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό, ξεπέρασαν τις προσδοκίες στην Ευρώπη, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια διυλιστική παραγωγή στα 74,9 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τέλος, όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ, ο ΙΕΑ αναφέρει στην έκθεσή του ότι τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν εποχιακά κατά 32,9 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας στα 2.664 εκατ. βαρέλια ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι για έξι μήνες τα αποθέματα υπερέβαιναν τον μέσο όρο της εξαετίας. Στη μείωση κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν τα αποθέματα των προϊόντων πετρελαίου κατά 29 εκατ. βαρέλια, λόγω κάμψης στην διυλιστική παραγωγή. Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Οργανισμός εκτιμά ότι τα αποθέματα κάλυπταν 31,1 ημέρες ζήτησης, 0,2 ημέρες λιγότερες σε σχέση με έναν μήνα πριν.