Προς όφελος του δολαρίου, είτε ως προς τον ρόλο του ως διεθνούς νομίσματος είτε ως προς την ισοτιμία του, φαίνεται να λειτουργούν οικονομικοί αλλά και γεωπολιτικοί παράγοντες όπως η ανησυχία των Ευρωπαίων για το αβέβαιο μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά και η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στο εσωτερικό των ΗΠΑ χάρη και στην άντληση από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα. Ο ρόλος του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος έχει ενισχυθεί την τελευταία πενταετία, καθώς προσελκύει τους επενδυτές ως παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο, όπως και ο χρυσός

Προς όφελος του δολαρίου, είτε ως προς τον ρόλο του ως διεθνούς νομίσματος είτε ως προς την ισοτιμία του, φαίνεται να λειτουργούν οικονομικοί αλλά και γεωπολιτικοί παράγοντες όπως η ανησυχία των Ευρωπαίων για το αβέβαιο μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά και η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στο εσωτερικό των ΗΠΑ χάρη και στην άντληση από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα. Ο ρόλος του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος έχει ενισχυθεί την τελευταία πενταετία, καθώς προσελκύει τους επενδυτές ως παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο, όπως και ο χρυσός. Σε ό,τι αφορά τη σταδιακή αύξηση της ενεργειακής αυτάρκειας των ΗΠΑ, από πρόσφατη έρευνα, προκύπτει πως αυτή έχει ως αποτέλεσμα να απεγκλωβίζεται η ισοτιμία του δολαρίου από την τιμή του πετρελαίου προς την οποία κινείται συνήθως αντιστρόφως ανάλογα.

Από το φθινόπωρο του 2008, οπότε άρχισε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με την κατάρρευση της Lehman Brothers, έχει εκτιναχθεί ο όγκος των δολαρίων που βρίσκονται ανά τον κόσμο και το ποσοστό των δολαρίων που έχουν στην κάτοχή τους επενδυτές εκτός ΗΠΑ. Ραγδαία ήταν, άλλωστε, η αύξηση των τοποθετήσεων σε δολάρια που κατεγράφη μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, στο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την κατάρρευση της Lehman αυξήθηκε συνολικά κατά 42% το συνολικό ποσό δολαρίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Εκτοτε, αυξάνεται διαρκώς ακολουθώντας τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα, που έχει πάρει την ανιούσα, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα εξωθεί τους Ευρωπαίους να τοποθετούν μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε δολάρια.

Η ζήτηση για δολάρια εκτινάχθηκε την ημέρα που κατέρρευσε η Lehman καθώς μέχρι τότε αυξανόταν με ετήσιο μέσον όρο 3,8% ενώ έκτοτε ο ετήσιος μέσος όρος αύξησης επιταχύνθηκε στο 7,5%. Μέσα σε μόλις έξι μήνες σημειώθηκε αύξηση κατά 10% των τοποθετήσεων σε χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων.

Παράλληλα, πρόσφατη έκθεση της BofA/MerrillLynch καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι ΗΠΑ ανακτούν την πρωτοκαθεδρία που είχαν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα προτού παρεμβληθεί το ευρώ και προτού ενισχυθεί η θέση των αναδυόμενων αγορών. Η εν λόγω έκθεση αποδίδει στην ενεργειακή εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές πετρελαίου το γεγονός ότι η ισοτιμία του δολαρίου κινούνταν ώς τώρα αντίστροφα από τις τιμές του πετρελαίου. Εκτιμά πως τώρα ανατρέπεται το σκηνικό χάρη στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που η ζήτηση και η κατανάλωση παραμένουν στάσιμες. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έκθεση, είναι να μειώνεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ και, κατά συνέπεια, να ενισχύεται το δολάριο.

Βάσει της ίδιας εκτίμησης, στην έκθεσή της η BofA/MerrillLynch προεξοφλεί πως η αμερικανική οικονομία αρχίζει να αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι εκείνης της Ευρωζώνης ή της Ιαπωνίας. Προβλέπει ανατίμηση του δολαρίου στο εγγύς μέλλον έναντι τόσο του ευρώ όσο και των άλλων ανταγωνιστικών νομισμάτων καθώς θα απεξαρτάται σταδιακά η ισοτιμία του δολαρίου από την αντίστροφη αυτή σχέση της προς τις τιμές του πετρελαίου. Ολα αυτά δεν έχουν, πάντως, αποθαρρύνει τουλάχιστον 12 πολιτείες των ΗΠΑ από την αναγνώριση της χρήσης του χρυσού ως νομίσματος. Οπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, η εξέλιξη αντανακλά την ανησυχία για το μέλλον του δολαρίου και για το ενδεχόμενο αποδυνάμωσής του από την πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» που εφαρμόζει η Federal Reserve.

( πηγή: "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")