Τριχοειδή αυλάκια σκίζουν τις πλαγιές του Αρη σταματώντας απότομα, χωρίς να καταλήγουν σε κάποια λεκάνη απορροής και χωρίς να δημιουργούν σχηματισμούς που θα παρέπεμπαν στη διαβρωτική επίδραση υδάτων

Τριχοειδή αυλάκια σκίζουν τις πλαγιές του Αρη σταματώντας απότομα, χωρίς να καταλήγουν σε κάποια λεκάνη απορροής και χωρίς να δημιουργούν σχηματισμούς που θα παρέπεμπαν στη διαβρωτική επίδραση υδάτων. Η διαπίστωση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Ιcarus παραπέμπει σε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αρειανής μορφολογίας: στην αφθονία ξηρού πάγου. Ο ξηρός πάγος (διοξείδιο του άνθρακα σε στέρεη μορφή) εξαχνώνεται, δηλαδή περνάει απευθείας από τη στερεά στην αέρια κατάσταση. Ετσι οι αυλακιές που δημιουργεί στις πλαγιές των αρειανών αμμόλοφων μοιάζουν από ψηλά με κυματιστά κρόσσια που κινούνται παράλληλα μεταξύ τους. Δεν καταλήγουν ακτινωτά στη λεκάνη κάποιας πανάρχαιας λίμνης, όπως συμβαίνει σε άλλα σημεία της αρειανής επιφάνειας, η μορφολογία των οποίων έχει επηρεαστεί από την ύπαρξη νερού σε παλαιότερες εποχές.

«Οταν το νερό κυλάει προς τα κάτω μεταφέρει ιζήματα, ενώ τα προϊόντα της διάβρωσης μεταφέρονται από την κορυφή στη βάση σχηματίζοντας βεντάλιες», είπε η συγγραφέας της μελέτης, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Προώθησης Αεροσκαφών της NASA, Σερίνα Ντινιέγκα. «Ομως η γεωλογική λειτουργία του ξηρού πάγου είναι διαφορετική. Αυτό που βλέπουμε στον Αρη δεν θα το βλέπαμε στη Γη, όπου ο μόνος τρόπος να βρει κανείς ξηρό πάγο είναι να τον αγοράσει», προσέθεσε η Ντινιέγκα σε συνέντευξη στο BBC.

Κάθε χειμώνα, ο νότιος πόλος του Αρη καλύπτεται από στρώμα ξηρού πάγου πάχους έως και ενός μέτρου. Την άνοιξη, ο πάγος εξαχνώνεται. Παρά τις δυσκολίες αναπαράστασης των συνθηκών πίεσης και θερμοκρασίας που επικρατούν στον Αρη, η ομάδα της Ντινιέγκα επιχείρησε να αναπαραγάγει στη Γη την εικόνα των αυλακώσεων που κατέγραψε στον Αρη το σκάφος Mars Reconnaissance. Για το πείραμα χρησιμοποιήθηκαν κομμάτια ξηρού πάγου που εξαχνώθηκαν καθώς γλιστρούσαν σε πλαγιές αμμόλοφων στις πολιτείες Γιούτα και Καλιφόρνια.

«Το Mars Reconnaissance δείχνει ότι ο Αρης είναι ένας πολύ ενεργός πλανήτης. Κάποια φαινόμενα που παρατηρούμε στον Αρη μοιάζουν με τα γήινα, αλλά αυτό ανήκει στην κατηγορία των μοναδικά αρειανών», είπε ο έτερος των συγγραφέων Κάντις Χάνσεν του ινστιτούτου πλανητικών μελετών στο Τουσόν της Αριζόνα.

Ως προς το εσωτερικό του, πάντως, ο Αρης θεωρείται «νεκρός» πλανήτης, αφού δεν φαίνεται να διαθέτει πυρήνα λιωμένου σιδήρου, ούτε τεκτονικές πλάκες ούτε σεισμική δραστηριότητα. Πέρα από το Mars Reconnaissance, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη, δύο διαστημικά εργαστήρια, το Μars Opportunity και το Μars Curiosity, διατρέχουν την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη αναλύοντας τη χημική σύσταση των πετρωμάτων του. H εξερεύνηση του Αρη αποτελεί κατ’ ουσίαν μονοπώλιο της αμερικανικής NASA, καθώς όλες οι ρωσικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη έχουν προσκρούσει σε προβλήματα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")