Κάλεσμα Πούτιν Προς τις Χώρες-Εξαγωγούς Φυσικού Αερίου να Ενώσουν τις Δυνάμεις τους Υπέρ των Μακροχρόνιων Συμβολαίων

Κάλεσμα Πούτιν Προς τις Χώρες-Εξαγωγούς Φυσικού Αερίου να Ενώσουν τις Δυνάμεις τους Υπέρ των Μακροχρόνιων Συμβολαίων
energia.gr
Δευ, 1 Ιουλίου 2013 - 17:19
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τις χώρες-εξαγωγούς φυσικού αερίου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υπερασπιστούν τα «παραδοσιακά» μακροχρόνια συμβόλαια τιμολόγησης που συνδέονται με τις τιμές πετρελαίου έναντι των όλο και πιο δημοφιλών συμβολαίων spot

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τις χώρες-εξαγωγούς φυσικού αερίου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υπερασπιστούν τα «παραδοσιακά» μακροχρόνια συμβόλαια τιμολόγησης που συνδέονται με τις τιμές πετρελαίου έναντι των όλο και πιο δημοφιλών συμβολαίων spot.

Μιλώντας σε συνάντηση του Φόρουμ των Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου (Gas Exporting Countries Forum), στο οποίο συμμετέχουν έντεκα κορυφαίες χώρες στην παραγωγή φυσικού αερίου, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «η εγκατάλειψη των βασικών αρχών στα μακροχρόνια συμβόλαια φυσικού αερίου ίσως υποβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια των εισαγωγέων φυσικού αερίου». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η πρόσφατη ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου αύξησε την προσφορά στην αγορά spot, αλλά υπογράμμισε ότι «αυτός δεν είναι λόγος για να απορρίψουμε τα μακροχρόνια συμβόλαια ή την αρχή take-or-pay».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, που καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων αγωγών, προσπαθεί να συσπειρώσει το χαλαρό, μέχρι σήμερα, γκρουπ των χωρών που παράγουν φυσικό αέριο απέναντι στην «έκρηξη» στην παραγωγή φυσικού αερίου αργιλικών σχιστών (shale gas) στις χώρες της Βορείου Αμερικής και στην άνοδο στην παραγωγή LNG.

Με την αύξηση παραγωγής φυσικού αερίου αργιλικών σχιστών στις ΗΠΑ, περισσότερο LNG από το Κατάρ, με αρχικό προορισμό την Βόρειο Αμερική, κατευθύνεται πλέον προς την Ευρώπη, την κύρια αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Κατά συνέπεια, ο ρωσικός κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου, Gazprom, δέχεται πιέσεις από τους πελάτες της για τροποποίηση των όρων στα ισχύοντα μακροχρόνια συμβόλαια, τα οποία συνάπτονται με βάση την σύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του πετρελαίου και τα οποία βασίζονται στην ρήτρα take-or-pay.

Το Φόρουμ των Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου είχε συσταθεί με τη φιλοδοξία να αποτελέσει το αντίστοιχο του OPEC για το φυσικό αέριο, αλλά ως τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό.