Μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και του Ιονίου καταδεικνύουν τα στοιχεία των σεισμικών ερευνών, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας, ενώ από σήμερα, ύστερα από σχετική άδεια του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, η νορβηγική εταιρεία PGS θα αρχίσει να διαθέτει στους ενδιαφερόμενους τα πρώτα σύνολα δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που διενήργησε στις δύο περιοχές

Μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και του Ιονίου καταδεικνύουν τα στοιχεία των σεισμικών ερευνών, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας, ενώ από σήμερα, ύστερα από σχετική άδεια του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, η νορβηγική εταιρεία PGS θα αρχίσει να διαθέτει στους ενδιαφερόμενους τα πρώτα σύνολα δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που διενήργησε στις δύο περιοχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ενδιαφερθεί για τα στοιχεία.

Στόχος του υπουργείου, όπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης είναι στα μέσα του 2014 να προκηρυχθούν οι παραχωρήσεις, οι διαγωνισμοί για την έρευνα και εκμετάλλευση των πεδίων φυσικού αερίου και πετρελαίου, νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Το χρονοδιάγραμμα για τις παραχωρήσεις παραμένει σταθερό, παρότι η PGS θα ολοκληρώσει την ερμηνεία των δεδομένων τρεις μήνες αργότερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί, τον Δεκέμβριο αντί του Σεπτεμβρίου, καθώς το πρόγραμμα συλλογής στοιχείων επεκτάθηκε στα 12.500 χλμ. από τα 8.500 χλμ. που ήταν αρχικά. Οι σεισμικές έρευνες της PGS ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2012 και ολοκληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2013.

Η PGS, η οποία αναμένεται σήμερα να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, έχει συλλέξει δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα και σε πρώτη φάση θα διαθέσει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα, που προκύπτουν από τη μέθοδο επεξεργασίας fast track.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται και δεδομένα μαγνητικών και βαρυτικών καταγραφών, τα οποία είναι διαθέσιμα από την ομάδα multiclient της PGS στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected].

«Μέσα στο 2014 θα υλοποιήσουμε τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων της χώρας. Η Ελλάδα σε συνδυασμό με την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ αποκτά διακριτή θέση στο ενεργειακό γίγνεσθαι της, πολιτικά ταραγμένης, νοτιοανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων της PGS περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων δεδομένων που ελήφθησαν με τη χρήση Geo­strea­mer GS, μια καινοτόμο τεχνολογία, που ελαχιστοποιεί θορύβους στα δεδομένα και διευκολύνει την πιο ευκρινή και σε βάθος αναζήτηση.

Το πακέτο θα συμπεριλάβει επιπλέον 6.000 χιλιόμετρα παλαιότερων δεδομένων ιδιοκτησίας του ΥΠΕΚΑ (που ανήκουν στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων), τα οποία θα υποστούν επανεπεξεργασία και μαζί με τα νεότερα θα συμβάλουν στην πληρέστερη ερμηνεία των πετρελαϊκών συστημάτων. Επιπροσθέτως, έχουν γίνει καταγραφές σε μερικές μεγάλου μήκους γραμμές, οι οποίες προχωρούν έως τα αβυσσικά πεδία της κεντρικής Μεσογείου.

Το κέντρο βάρους του προγράμματος της PGS επικεντρώθηκε σε τρεις περιοχές, δύο στο Ιόνιο Πέλαγος και μία νότια της Κρήτης:

Τη βόρεια περιοχή, στο Ιόνιο Πέλαγος στη λεγόμενη Πριαπούλια Ζώνη (Pre Apulian Zone), που αποτελεί επέκταση της ανθρακικής ζώνης της νοτίου Αδριατικής. Η έρευνα έχει γίνει σε ένα νοητό πλέγμα γραμμών 10 x 10 χλμ.

Στα νότια, γύρω από το κοίτασμα του Κατάκολου, που ανήκει στην Ιόνιο ζώνη και έχει αναλογίες με χερσαία κοιτάσματα στην Αλβανία.

Νοτίως της Κρήτης, όπου τα σεισμικά δεδομένα θα δώσουν στοιχεία για τη Μεσογειακή Ράχη και τη συνέχεια του καλύμματος των εβαποριτών του Μεσσηνίου.

Τα ενδεικτικά αποτελέσματα από τις χαρακτηριστικές γραμμές PSTM, αντιπροσωπευτικές των περιοχών που αναφέρθηκαν νωρίτερα, είναι διαθέσιμα για παρουσίαση στο «data room» της PGS.

Σύντομα η νορβηγική εταιρεία θα εγκαταστήσει ανάλογο χώρο προβολής δεδομένων στα γραφεία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας στην Αθήνα.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 04/07/2013)