Μετά την απόλυτα επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή της από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο από το όριο που έθετε ο νόμος για τις συστημικές τράπεζες, η Εθνική μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας: του μοναδικού, όχι κατ' ανάγκη, βατού δρόμου για την επαναφορά του βιοτικού επιπέδου στο επίπεδο που δικαιούμεθα

Μετά την απόλυτα επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή της από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο από το όριο που έθετε ο νόμος για τις συστημικές τράπεζες, η Εθνική μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας: του μοναδικού, όχι κατ' ανάγκη, βατού δρόμου για την επαναφορά του βιοτικού επιπέδου στο επίπεδο που δικαιούμεθα.

Η χώρα θα μπορέσει σταδιακά να εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο μακροχρόνιας, σταθερής, ανάπτυξης, στον βαθμό που η αναγκαία προσαρμογή και η μεταρρύθμιση της οικονομίας θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Παράλληλα πρέπει να υιοθετηθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Το μοντέλο αυτό θα πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά, στην εξωστρέφεια. Μετά την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ανάπτυξη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της ανεργίας, που δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση αλλά και γενικότερες επιπτώσεις.

Κατά την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, η Εθνική, με εξασφαλισμένη την ικανοποιητική ρευστότητα και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με μεγέθη Ισολογισμού απόλυτα υγιή και ασφαλή, κυρίως όμως με τεχνογνωσία, τόλμη και αποφασιστικότητα, θα παίξει τον ρόλο της: Η τράπεζα θα εξακολουθήσει να μετέχει ενεργά στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού συστήματος που, κατά την εκτίμησή μας, θα έχουν συνέχεια και τα επόμενα χρόνια. Το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει ανταγωνιστικό.

Η Εθνική Τράπεζα αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις: Η συνεχιζόμενη ύφεση, για πέμπτο έτος, οδήγησε τις εγχώριες δανειακές επισφάλειες στο υψηλό επίπεδο του 24,3% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με 13% στο τέλος του 2011. Κατά το 2012, η δημιουργία νέων επισφαλειών κορυφώθηκε στις 10 ποσοστιαίες μονάδες, οδηγώντας σε διενέργεια προβλέψεων ύψους 2 δισ. ευρώ στο εγχώριο χαρτοφυλάκιο.

Σημειώνεται ότι για τα έτη 2010-2012, η τράπεζα έχει εγγράψει νέες προβλέψεις για επισφαλείς δανειακές απαιτήσεις περίπου 5 δισ. ευρώ, διατηρώντας το υψηλότερο ποσοστό κάλυψής τους ανερχόμενο σε 54%. Είναι, λοιπόν, σημαντικό ότι η Εθνική έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος των αναμενόμενων ζημιών από επισφάλειες μέσω της οργανικής της κερδοφορίας.

Επιπλέον, θετική ένδειξη αναστροφής της αρνητικής πορείας των επισφαλειών αποτελεί το γεγονός ότι ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και σαφώς το α΄ τρίμηνο του 2013, καταγράφεται σημαντική μείωση των νέων επισφαλειών για την ΕΤΕ στην Ελλάδα, σε σχέση με αυτές κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2012. Η ιδιαίτερα θετική αυτή τάση συνεχίζεται και κατά το β' τρίμηνο του 2013.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η χρηματοδότηση της τράπεζας από τον ELA αντικαταστάθηκε με χαμηλού κόστους παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ενώ στο τέλος του 2012 το 100% της ρευστότητας από το Ευρωσύστημα (30,9 δισ. ευρώ) προερχόταν από τον Έκτακτο Μηχανισμό ELA, στο τέλος του Ιουνίου του τρέχοντος έτους είχε, κατά το μεγαλύτερο μέρος του (23,8 δισ. ευρώ επί συνόλου 25,9 δισ. ευρώ), αντικατασταθεί από χρηματοδότηση της ΕΚΤ οδηγώντας την έκθεση της ΕΤΕ στον ELA σε μόλις 2,1δισ. ευρώ. Επιπλέον, το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ συν ELA) είχε μειωθεί κατά περίπου 9 δισ. ευρώ [στα 25,9 δισ. ευρώ], σε σχέση με τα μέσα του 2012. Η εξέλιξη αυτή είχε -και θα συνεχίσει να έχει- θετικό αντίκτυπο στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα της τράπεζας, τα οποία είχαν δεχτεί ισχυρές πιέσεις κατά τη διάρκεια του 2012.

Οι πιέσεις στην οργανική κερδοφορία κατέστησαν αναγκαίες, περισσότερο παρά ποτέ, τις περικοπές στη δομή κόστους. Συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου, η ΕΤΕ κατάφερε να μειώσει τα εγχώρια λειτουργικά έξοδα κατά περίπου 25% σωρευτικά από την αρχή της κρίσης.

Η ορατή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η αναγνώριση της προόδου, που έχει επιτύχει η Ελλάδα στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξομαλύνει σταδιακά τις συνθήκες λειτουργίας της τράπεζας. Θετικές ενδείξεις ήδη καταγράφονται στην επιστροφή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στην ανακοπή του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών.

  • *Από την ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

(εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 25/07/2013)