«Όχι στο Κούρεμα του Χρέους, Ναι σε Σχέδιο Μάρσαλ» για το Νότο της ΕΕ, Λέει ο Αντίπαλος της Μέρκελ

«Όχι στο Κούρεμα του Χρέους, Ναι σε Σχέδιο Μάρσαλ» για το Νότο της ΕΕ, Λέει ο Αντίπαλος της Μέρκελ
energia.gr
Τετ, 31 Ιουλίου 2013 - 10:11
Αντίθετος στη διαγραφή χρέους, αλλά θετικός σε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη δηλώνει ο Πίιρ Στάινμπρουκ. Ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος τη Άνγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου δήλωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal: «Η δική της θεραπεία είναι προσαρμογή, προσαρμογή, προσαρμογή» συμπληρώνοντας: «Δεν είναι αυτός ο τρόπος που μπορούν να ανακάμψουν αυτές οι χώρες»

Αντίθετος στη διαγραφή χρέους, αλλά θετικός σε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ  για την Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη δηλώνει ο Πίιρ Στάινμπρουκ. Ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος τη Άνγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου δήλωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal: «Η δική της θεραπεία είναι προσαρμογή, προσαρμογή, προσαρμογή» συμπληρώνοντας: «Δεν είναι αυτός ο τρόπος που μπορούν να ανακάμψουν αυτές οι χώρες». 

Ο Στάινμπρουκ, υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την κα. Μέρκελ, πιστεύει, αντίθετα με τη χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο, ότι θα πρέπει να στηριχθούν αναπτυξιακά μέτρα σε Ελλάδα και Ισπανία που θα επιδοτούν επιχειρήσεις οι οποίες προσλαμβάνουν νέους ανέργους. Τα χρήματα για αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να προέλθουν από τα υπάρχοντα ταμεία στήριξης της ΕΕ αλλά και από τον προτεινόμενο φόρο επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Αν και συμφωνεί ότι η μείωση των ελλειμμάτων στις εν λόγω χώρες είναι απαραίτητη, ωστόσο θεωρεί ότι πρέπει να τους δοθεί περισσότερος χρόνος.

Ο Στάινμπρουκ κατηγορεί την αντίπαλό του ότι ηγείται της ευρωπαϊκής πολιτικής με την προσοχή της στραμμένη στους εγχώριους ψηφοφόρους, ενώ, παράλληλα, διακηρύσσει ότι δεν θέλει να πληρώνει για την Ευρώπη. Τα προεκλογικά προγνωστικά θεωρούν πιθανότερο ενδεχόμενο μία νέα συμμαχική κυβέρνηση CDU-SPD, ενώ με το Στάινμπρουκ να αναλαμβάνει πάλι το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Αν και παραδέχεται ότι η ρητορική αυτή είναι πολύ δημοφιλής, διερωτάται αν «είναι σωστό να παίζεις σε αυτό το ρυθμό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για μένα είναι ένα μεγάλο ερώτημα».

Επίσης τάσσεται υπέρ της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων: «Η ΕΚΤ έχει γίνει κάπως ο αναπληρωτής ηθοποιός επειδή οι αρχηγοί κρατών και οι αρχηγοί κυβερνήσεων δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να διευρύνουν τη διαχείριση της κρίσης πέρα από την απλή δημοσιονομική προσαρμογή – κυρίως βάσει της γερμανικής επιρροής» και προσθέτει: «Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Ντράγκι με την ανακοίνωσή του για το πρόγραμμα ΟΜΤ το προηγούμενο φθινόπωρο παρείχε μεγάλη ώθηση»