Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε χθες τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και επανέλαβε την υπόσχεση που έδωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τον περασμένα μήνα να διατηρήσει χαμηλό το κόστος του δανεισμού για «ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα»

Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε χθες τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και επανέλαβε την υπόσχεση που έδωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τον περασμένα μήνα να διατηρήσει χαμηλό το κόστος του δανεισμού για «ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα». Συνεχίζει, έτσι, την τακτική της «ενημέρωσης για τις μελλοντικές της προθέσεις», την οποία εισήγαγε στη συνεδρίαση του Ιουλίου θέλοντας να αντιστρέψει όποια ανησυχία επικρατούσε για το ενδεχόμενο ανάκλησης των μέτρων τόνωσης από την αμερικανική Fed. Δεν ανέφερε, πάντως, χρονοδιάγραμμα για τη διάρκεια της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής, ενώ κρίνοντας από τις απαντήσεις του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, φαίνεται να απομακρύνεται η προοπτική μιας περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η νομισματική πολιτική της Τράπεζας «παρέχει στήριξη στη διαφαινόμενη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για το υπόλοιπο έτος και για το 2014» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η «ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα επωφεληθεί από τη σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης». Είχαν μεσολαβήσει τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τον ΡΜΙ να καταδεικνύει ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια και την υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούνιο για πρώτη φορά έπειτα από δύο και πλέον χρόνια. Ερωτώμενος, όμως, πιεστικά από δημοσιογράφους αν εξετάσθηκε το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων, τόνισε: «Συζητήθηκε μόνον το ζήτημα της ενημέρωσης για τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής μας» και υπογράμμισε πως «η απόφαση για την ενημέρωση αυτή ήταν όντως ομόφωνη».

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν έτσι τη διαφορά από τις ανακοινώσεις του περασμένου μήνα, οπότε ο κ. Ντράγκι είχε αναφερθεί σε «εκτεταμένη συζήτηση» του Δ.Σ. για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τον Χόγλκερ Σμίντινγκ, οικονομολόγο της τράπεζας Berenberg, η αλλαγή αυτή στον τόνο του κ. Ντράγκι αλλά και η αναφορά στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης «μπορεί να ερμηνευθούν ως ελαφρώς πιο σκληρή στάση υπό την έννοια ότι αναχαιτίζουν τις ελπίδες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων». Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σχολίασε πως στη διάρκεια του ενός έτους που έχει μεσολαβήσει από τότε που ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τόνισε πως οι κυβερνήσεις έχουν σημειώσει πρόοδο «σε όλα τα επίπεδα και ασφαλώς στο μέτωπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης». Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μίλησε για στασιμότητα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας

Αμετάβλητη διατήρησε χθες τη νομισματική της πολιτική η Τράπεζα της Αγγλίας, με τα επιτόκια της στερλίνας να παραμένουν στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% και το βρετανικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα υφιστάμενα επίπεδα των 375 δισ. στερλινών. Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τις αποφάσεις, καθώς σε αυτές κατέτειναν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου αλλά και επειδή διαφαίνεται ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας. Η απόφαση συνέπεσε με την άνοδο του βρετανικού ΡΜΙ στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν δύο ετών, που καταδεικνύει ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης χάρη στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Η Τράπεζα αναμένεται να ενημερώσει τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής την Τετάρτη, όταν θα παρουσιάσει την έκθεση για την πορεία του πληθωρισμού. Εκτιμάται, πάντως, ότι θα εξαρτήσει οποιαδήποτε προοπτική αύξησης των επιτοκίων με την απασχόληση, στοχεύοντας σε επίπεδο ανεργίας γύρω στο 7%. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γουντ, οικονομολόγο της τράπεζας Berenberg, πρόθεσή της είναι να διατηρήσει χαμηλές τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων ώστε να ενισχυθεί η διαφαινόμενη ανάκαμψη σε μια ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")