Μεγαλύτερη ύφεση για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2013 και αύξηση της ανεργίας στο 12,4% το 2014 προβλέπουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι 51 οικονομολόγοι αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και την ανεργία επικαλούμενοι την ασθενέστερη από το αναμενόμενο εσωτερική ζήτηση το πρώτο τρίμηνο του 2013, αλλά και την επιβράδυνση σημαντικών αναδυόμενων οικονομιών

Μεγαλύτερη ύφεση για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2013 και αύξηση της ανεργίας στο 12,4% το 2014 προβλέπουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι 51 οικονομολόγοι αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και την ανεργία επικαλούμενοι την ασθενέστερη από το αναμενόμενο εσωτερική ζήτηση το πρώτο τρίμηνο του 2013, αλλά και την επιβράδυνση σημαντικών αναδυόμενων οικονομιών. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) του Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλλική οικονομία.

«Η Γαλλία με ανησυχεί περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ιστορίας είναι σημαντικό να είναι ισχυρή η Γαλλία. Οι απειλές για την οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Ο κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά», είπε ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Για το 2013 οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν στην τριμηνιαία δημοσκόπηση της ΕΚΤ, προβλέπουν ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,6% του ΑΕΠ, από -0,4% του ΑΕΠ που προέβλεπαν μόλις τρεις μήνες πριν. Εκτός από την ασθενική εσωτερική ζήτηση το πρώτο τρίμηνο, οι οικονομολόγοι δικαιολογούν την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεών τους επικαλούμενοι «απογοητευτικά στοιχεία από βασικές αναδυόμενες οικονομίες όπως την κινεζική και τη βραζιλιάνικη», γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τη συνεισφορά του εμπορίου στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,9% του ΑΕΠ (από 1% τον Μάιο). Για το 2015 οι οικονομολόγοι προβλέπουν επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 1,5% του ΑΕΠ (από 1,6% τον Μάιο). Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν επιστροφή της ανάπτυξης (σε τριμηνιαία βάση) το β΄ εξάμηνο του 2013 μετά από έξι συνεχή τρίμηνα ύφεσης, ενώ την περασμένη εβδομάδα η μεταποίηση στην Ευρωζώνη επέστρεψε στην ανάπτυξη, σημάδι ότι αναμένεται να βγει από την ύφεση το γ΄ τρίμηνο του 2013. Τα θετικά σημάδια δεν προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν την ΕΚΤ να σκληρύνει τη νομισματική της πολιτική, αφού ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 1,5% το 2013 και το 2014, δηλαδή πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Η αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό αντανακλά κυρίως την ασθενική οικονομική δραστηριότητα και την κακή κατάσταση της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση, η ανεργία αναμένεται ν’ αυξηθεί στο 12,4% το 2014 από 12,1% σήμερα.

Επιβράδυνση στις BRICS

Οι μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες εξακολουθούν να κινούνται στον δρόμο της ανάπτυξης, ωστόσο από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η κινεζική εμφανίζει όλο και περισσότερα σημάδια επιβράδυνσης, σύμφωνα με τους σύνθετους βασικούς δείκτες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Πρόκειται για αντιστροφή της κατάστασης που επικράτησε από το 2008 όταν η παγκόσμια ανάπτυξη βασίστηκε στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Πλέον οι περισσότερες από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες επιβραδύνονται και τα ηνία φαίνεται να περνούν και πάλι στις ανεπτυγμένες. Στην Ευρωζώνη υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και ειδικότερα η γερμανική οικονομία έχει προβάδισμα, ενώ η γαλλική παραμένει «σχετικά σταθερή», δηλαδή εξακολουθεί ν’ ανακάμπτει πολύ αργά. Σε Βρετανία, ΗΠΑ και Ιαπωνία η ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται. Από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, μόνο η ινδική εμφανίζει κάποια θετικά σημάδια ανάπτυξης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Για την Κίνα οι σύνθετοι βασικοί δείκτες του ΟΟΣΑ προβλέπουν «επιβράδυνση», όπως και για τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")