Οι πολιτικοί ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης και ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησαν τις διακοπές τους, προφανώς σίγουροι ότι η ΕΚΤ θα «φυλάει τα σύνορα», ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις μέσα στον Αύγουστο και ελπίζοντας ότι τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία θα ακολουθήσει ένα «κύμα γενναιοδωρίας» εκ μέρους των Γερμανών

Οι πολιτικοί ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης και ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησαν τις διακοπές τους, προφανώς σίγουροι ότι η ΕΚΤ θα «φυλάει τα σύνορα», ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις μέσα στον Αύγουστο και ελπίζοντας ότι τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία θα ακολουθήσει ένα «κύμα γενναιοδωρίας» εκ μέρους των Γερμανών, που θα επαναφέρει την περιοχή σε κατάσταση οικονομικής σταθερότητας. Την ίδια ώρα, όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις από τη Νέα Υόρκη, δεν μπορούν να πιστέψουν τη χαλαρότητα εκείνων, που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της Ευρωζώνης. Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωζώνη πρέπει να λειτουργήσουν ως κώδωνας κινδύνου. Περιγράφει τη βασική αιτία της συνεχιζόμενης αδυναμίας των αναπτυξιακών ρυθμών ως τον «επίμονο κατακερματισμό της χρηματοπιστωτικής αγοράς, τους προβληματικούς ισολογισμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων, τη χαμηλή ζήτηση και την υφέρπουσα, αυξανόμενη αβεβαιότητα καθώς και τις διαρθρωτικές αδυναμίες του ευρύτερου συστήματος, παράγοντες που στο σύνολό τους εντείνουν ο ένας τις επιπτώσεις του άλλου και οδηγούν στη συρρίκνωση της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία».

Αν και ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, υποστήριξε πρόσφατα ότι υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, τόσο ο ίδιος όσο και το ΔΝΤ παραδέχονται ότι οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, και όντως είναι. Από το ΔΝΤ εκτιμάται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, πιθανότατα κατά 0,6%, ενώ το 2014 ενδέχεται να πετύχει μετριότατη ανάπτυξη της τάξεως του 0,9%. Επί μήνες τώρα, οι αρμόδιες Αρχές της Ευρωζώνης δεν καταφέρνουν να καταλήξουν στα κρίσιμα σημεία και χαρακτηριστικά της τραπεζικής ένωσής της, που είναι απολύτως απαραίτητη για την περιοχή.

Στο μεταξύ, οι τράπεζες προσπαθούν να βελτιώσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους περιορίζοντας τον δανεισμό τους και ρευστοποιώντας περιουσιακά στοιχεία τους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό. Οι πιθανότητες μείωσης της ανεργίας στις χώρες της περιφέρειας είναι αρνητικές. Οι χώρες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με την απώλεια μιας δεκαετίας σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξή τους, που θα παγιδεύσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη μιζέρια.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις, αλλά η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Ακόμη, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βαριά πληττόμενων κρατών της περιφέρειας, ενώ η επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου δημιουργεί εξίσου αρνητικές προοπτικές για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Αντί λοιπόν να κάνουν τις διακοπές τους, οι ηγέτες της Ευρωζώνης και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έπρεπε να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, για τη βελτίωση των ελέγχων του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω μιας δυνατής τραπεζικής ένωσης. Θα έπρεπε να ενισχύσουν τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς για την παροχή του απαραίτητου δανεισμού στις προβληματικές χώρες. Θα έπρεπε τέλος, να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά για τη σύναψη μιας δημοσιονομικής συμφωνίας με απώτερο στόχο όλων των κυβερνήσεων τη σταθεροποίηση της δημόσιας οικονομίας τους καθώς και να θέσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Οσο καθυστερούν, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να υποστεί συνολικά το σύστημα μια σοβαρή... καθίζηση!

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")