Πιστωτική γραμμή συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ άνοιξε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στις τρεις μεγαλύτερες βουλγαρικές τράπεζες, θυγατρικές και οι τρεις ελληνικών τραπεζών, για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και σε κατοικίες στη Βουλγαρία.

Πιστωτική γραμμή συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ άνοιξε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στις τρεις μεγαλύτερες βουλγαρικές τράπεζες, θυγατρικές και οι τρεις ελληνικών τραπεζών, για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και σε κατοικίες στη Βουλγαρία. Πρόκειται για την τράπεζα Postbank, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της Eurobank, την Piraeus Bank Bulgaria AD (της Τράπεζας Πειραιώς) και τη United Bulgarian Bank-UBB της Εθνικής Τράπεζας. H Postbank θα χρηματοδοτηθεί για το πρόγραμμα με 24 εκατ. ευρώ, η Piraeus με 13 εκατ. ευρώ και η UBB με 27 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕBDR.

O τρεις τράπεζες θα συνεργαστούν στο πρόγραμμα της EBDR «Ενεργειακή Αποτελεσματικότητα για Ανταγωνιστική Χρηματοδότηση της Βιομηχανίας στη Βουλγαρία», που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και παρέχει χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδύσεις ενεργειακής αποτελεσματικότητας και ταυτόχρονα είναι επιλέξιμες για επιχορηγήσεις, βάσει του κυβερνητικού προγράμματος για την Πράσινη Οικονομία, το οποίο στηρίζεται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

Πρόγραμμα
Η Piraeus Bank Bulgaria και η UBB θα συμμετάσχουν επίσης στο πρόγραμμα της EBRD που αφορά στην πιστωτική γραμμή για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών μέσω δανειοδότησης φυσικών προσώπων ή στεγαστικών εταιρειών.

Εξάλλου η ΕΒDR έχει συμφωνήσει για επιπλέον πιστωτικές γραμμές προς τις τρεις τράπεζες για τα προγράμματα χρηματοδότησης διεθνών και ενδοβουλγαρικών εμπορικών συναλλαγών.

Τα κεφάλαια προέρχονται από το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την Ανάπτυξη, που τρέχει από τον Νοέμβριο του 2012 με τη συμμετοχή της ΕBDR, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία τρέχουν δύο παράλληλες διαδικασίες: Xαμηλότοκα δάνεια που παρέχουν οι εμπορικές τράπεζες βάσει της ανοικτής πιστωτικής γραμμής με την ΕBDR, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ και απ' ευθείας ενισχύσεις, προερχόμενες από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και το βουλγαρικό δημόσιο, συνολικού ύψους επίσης 150 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")