Δριμεία κριτική κατά της ΕΕ για την αδρανή στάση της στις σφαγές της Αιγύπτου, της Συρίας και των Παλαιστινιακών εδαφών άσκησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan.

Δριμεία κριτική κατά της ΕΕ για την αδρανή στάση της στις σφαγές της Αιγύπτου, της Συρίας και των Παλαιστινιακών εδαφών άσκησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για το Τουρκμενιστάν την περασμένη εβδομάδα, ο Erdoğan είπε ότι η δημοκρατία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση εάν η Δύση δεν λάβει σοβαρά μέτρα.

«Αγνοήσατε τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Συρία και συνεχίζεται να το κάνετε (με την Αίγυπτο)», είπε, προσθέτοντας:

«Σε αυτό το στάδιο τι δικαίωμα έχετε να μιλάτε για δημοκρατία, παγκόσμιες αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες;».

Την Τετάρτη (14 Αυγούστου) τουλάχιστον 578 άτομα έχασαν τη ζωή τους ύστερα από την επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας κατά των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Erdoğan αποκάλεσε το συμβάν «σφαγή» και υπογράμμισε ότι απορρέει από το πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου.

«Εκείνοι που παραμένουν σιωπηροί και αδιάφοροι για την σφαγή στην Αίγυπτο, είναι μεταξύ των ενόχων», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Κάλεσε τη Δύση να αντιδράσει στην αιματηρή σφαγή στην Αίγυπτο από τη στιγμή που ανετράπη ο Morsi.

«Οι πραξικοπηματίες έσφαξαν εκείνους που ήθελαν τις ψήφους τους να λαμβάνονται υπόψη σε μια δημοκρατία. Η Δύση δεν είπε ποτέ ότι ήταν πραξικόπημα παρόλο που στις προσωπικές μας συζητήσεις το παραδεχόντουσαν», επεσήμανε.

«Εκείνοι που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα στην Αίγυπτο, δεν βρήκαν καταφύγιο στη βία ούτε χρησιμοποίησαν όπλα […] ο αιγυπτιακός λαός αργά ή γρήγορα θα ανακτήσει τα δικαιώματά του. Μια μέρα αυτοί οι φαραώ θα αντιμετωπίσουν έναν Μωυσή που θα δώσει ένα τέλος στην τυραννία», υπογράμμισε ο Τούρκος.

Ανώτατοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα συναντηθούν σήμερα (19 Αυγούστου) στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο και για πιθανή δράση της ΕΕ.