Η Έντονη Ανησυχία για την Επικείμενη Επίθεση Κατά της Συρίας Εκτοξεύει το Πετρέλαιο Πάνω από €117 το βαρέλι

Η Έντονη Ανησυχία για την Επικείμενη Επίθεση Κατά της Συρίας Εκτοξεύει το Πετρέλαιο Πάνω από €117 το βαρέλι
του Κ. Ν. Σταμπολή
Τετ, 28 Αυγούστου 2013 - 16:26
Δεν πρόλαβαν τα καλά νέα από την Λιβύη να αξιολογηθούν από τις αγορές εμπορευμάτων, μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού πετρελαίου κ. Omar Shakmak ότι ξαναρχίζουν οι εξαγωγές πετρελαίου από το τέρμιναλ της Marsa al Brega και οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων περί επικείμενου χειρουργικού κτυπήματος κατά της Συρίας έβαλαν για μια ακόμη φορά φωτιά στην διεθνή αγορά πετρελαίου.

Δεν πρόλαβαν τα καλά νέα από την Λιβύη να αξιολογηθούν από τις αγορές εμπορευμάτων, μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού πετρελαίου κ. Omar Shakmak ότι ξαναρχίζουν οι εξαγωγές πετρελαίου από το τέρμιναλ της Marsa al Brega και οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων περί επικείμενου χειρουργικού κτυπήματος κατά της Συρίας έβαλαν για μια ακόμη φορά φωτιά στην διεθνή αγορά πετρελαίου. 

Έτσι από την μια πλευρά την Δευτέρα που πέρασε (26/8), το WTI στη Νέα Υόρκη υποχωρούσε κατά 50 σεντς στα $105.92 και στο ICE του Λονδίνου κατά 30 σεντς στα $110.73 το βαρέλι, ενώ χθες (27/8) με την δημοσιοποίηση, και μη διάψευση, των πληροφοριών των διεθνών δημοσιογραφικών πρακτορείων περί Δυτικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον στόχων του καθεστώτος Άσαντ, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου εκτοξεύτηκαν προς τα άνω και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήτο η άνοδος της τιμής προθεσμιακών συμβολαίων για την ποικιλία Brent, όπου μέσα σε πέντε μόνο ώρες κατέγραψε άνοδο $4 το βαρέλι, φθάνοντας στα $115.29 με την τιμή να κλείνει στα $114.36 το βαρέλι για παραδόσεις στις 13 Οκτωβρίου. Αντίστοιχα το WTI αυξήθηκε κατά $3 για να κλείσει στα $109.01 το βαρέλι στο NYMEX της Νέας Υόρκης, επίσης για παραδόσεις Οκτωβρίου.

«Θα περίμενε κάποιος ότι η αγορά δεν θα αντιδρούσε τόσο σπασμωδικά στην είδηση περί μιας επικείμενης στρατιωτικής επιδρομής κατά της Συρίας, αφού είναι γνωστό εδώ και εβδομάδες ότι η κυβέρνηση Ομπάμα σκέπτεται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Όμως η συνειδητοποίηση ότι η επίθεση είναι ανά θύρας με πληροφορίες να διαρρέουν επίτηδες για τις αεροναυτικές μονάδες που θ’ αναλάβουν δράση, δημιουργεί ως αναμένεται άλλωστε μεγάλη νευρικότητα στην αγορά», εδήλωσε στο energia. gr έγκυρη πηγή μεγάλου χρηματιστηριακού γραφείου στο Λονδίνο που δραστηριοποιείται στις αγορές εμπορευμάτων.

Σε ότι αφορά τα σχέδια για στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας , το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών ενημέρωσαν εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης ότι εντός των προσεχών ημερών θα εκδηλωθεί στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων του καθεστώτος Aσαντ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ενημέρωση έγινε προχθές, στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια σύσκεψης ηγετών της συριακής αντιπολίτευσης με τους εκπροσώπους μεγάλων δυτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με άλλες πηγές οι στρατιωτικοί ηγέτες της Δύσης και αραβικών κρατών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Αμμάν της Ιορδανίας, κατέληξαν σε κοινό πλαίσιο αναφορικά με την πιθανολογούμενη στρατιωτική επέμβαση. Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσι, αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου, συμφωνήθηκε η εκπόνηση σχεδίων για τον συντονισμό της επίθεσης εναντίον συριακών στόχων μεταξύ του «συνασπισμού προθύμων» που πρόκειται να συγκροτηθεί, δεδομένου ότι η κατηγορηματική αντίθεση της Ρωσίας και της Κίνας δεν θα επιτρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε απόφαση.

Ακόμα δημοσιογραφικές πηγές στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσανατολίζεται σε μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση, η οποία θα διαρκέσει γύρω στις δύο ημέρες και θα περιλαμβάνει «χειρουργικά» πλήγματα, με εκτόξευση πυραύλων Κρουζ από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο ή και από βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης. Στόχος θα είναι η «τιμωρία» του καθεστώτος Aσαντ για τη θρυλούμενη χρήση χημικών όπλων εναντίον ανταρτών και όχι η ανατροπή του Σύρου προέδρου, όπως διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι.

Εξάλλου, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι στρατιωτικές προετοιμασίες και ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να εκπληρώσουν οποιαδήποτε αποστολή τούς ανατεθεί. Τη διάχυτη εντύπωση ότι είμαστε στο «δώδεκα παρά πέντε» ενισχύει και η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων, αύριο Πέμπτη από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως προκύπτει από επαφές του energia. gr με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών σε Ελλάδα, Τουρκία και Γαλλία υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Συρία και στη Μέση Ανατολή γενικότερα, και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια στρατιωτική επίθεση κατά της Δαμασκού, η οποία όμως στερείται συγκεκριμένων πολιτικών στόχων. Η ανησυχία αυτή οδηγεί τις εταιρείες να κλείσουν τώρα θέσεις στην αγορά φυσικών ποσοτήτων αργού και προϊόντων ή στις προαγορές δικαιωμάτων ( oil futures) στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, προεξοφλώντας ακόμα πιο υψηλές τιμές. Πέρα της τιμωριτικής φύσης του σχεδιαζόμενου χειρουργικού πλήγματος ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το που ακριβώς αποβλέπει η όλη επέμβαση με δεδομένο ότι ο σημερινός εμφύλιος στη Συρία χαρακτηρίζεται από την προαιώνια ρήξη Σουνιτών – Σιιτων και ως εκ τούτου παραμένει μια μάλλον εσωτερική υπόθεση.

Παρά το γεγονός ότι τα διάφορα προβλήματα στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας αργού που είχαν εμφανισθεί τον Ιούλιο (βλέπε ρεπορτάζ energia. gr της 12ης Αυγούστου) σε διάφορες τοποθεσίες από τη Βόρειο θάλασσα και την Κασπία μέχρι το Σουδάν και τη Νιγηρία, σταδιακά ξεπερνώνται όπως δείχνουν τα τελευταία νέα από την Λιβύη, γεωπολιτικοί φόβοι με επίκεντρο την Συρία αλλά και την Αίγυπτο διαμορφώνουν πλέον την ψυχολογία της αγοράς. Όπου ο κίνδυνος για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, με εμπλοκή πλέον του Ιράν και του Ιράκ και την με την Ρωσία να υποστηρίζει το καθεστώς Ασαντ, και με την Αίγυπτο να μην προσφέρει υποστήριξη στις Δυτικές δυνάμεις, είναι πλέον ορατός. Αυτό εξάλλου δείχνει η συμπεριφορά της αγοράς πετρελαίου στο ICE του Λονδίνου όπου σήμερα το πρωί (28/8) τα συμβόλαια για το Brent εκινούντο στα $115.56 το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως σημειωθεί αγοραπωλησίες στα $117.20 το βαρέλι.