Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream είναι σύμφωνο με τα περιβαλλοντικά πρότυπα στη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ανακοίνωσε το Ανώτατο Περιβαλλοντικό Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (SEEC), ανοίγοντας, ουσιαστικά, το “δρόμο” για την κατασκευή του South Stream στη χώρα
Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream είναι σύμφωνο με τα περιβαλλοντικά πρότυπα στη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ανακοίνωσε το Ανώτατο Περιβαλλοντικό Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (SEEC), ανοίγοντας, ουσιαστικά, το “δρόμο” για την κατασκευή του South Stream στη χώρα.

Η απόφαση του SEEC ελήφθη ομόφωνα, όπως επισημαίνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα "Στάνταρτ", επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Εκπρόσωποι των υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Γεωργίας, Δήμων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Περιφερειακών Διευθύνσεων Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Υδάτων και εκπρόσωποι περιοχών του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας, συμμετείχαν στην τετράωρη συζήτηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Η διαδικασία για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου άνοιξε τον Αύγουστο του 2011 με δημόσιες διαβουλεύσεις που έγιναν σε 39 δήμους, από το έδαφος των οποίων θα “περάσει” ο αγωγός. Πενήντα δύο ειδικά μέτρα υιοθετήθηκαν για να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αγωγού, εννέα εκ των οποίων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και τα υπόλοιπα για τη διαφύλαξη της χλωρίδας και της πανίδας, προσθέτει η "Στάνταρτ".

Έντεκα περιοχές της Βουλγαρίας θα “διατρέξει” ο αγωγός South Stream, συμπεριλαμβανομένων της Βάρνα, του Σούμεν, του Ρούσε, του Βέλικο Τάρνοβο, της Βράτσα, της Μοντάνα και του Βίντιν.

Τον Μάιο του 2013, η κοινοπραξία του έργου του αγωγού είχε ανακοινώσει ότι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων της Βουλγαρίας ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε από την εταιρεία ως ένα επιπλέον, πρακτικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου.

Η επόμενη φάση που έγινε ήταν οι δημόσιες διαβουλεύσεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στους 39 δήμους.