Ανεπίτρεπτος ο Εφησυχασμός

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε «χαλάρωση» τώρα, θα υποσκάψει τη μάχη για την επίτευξη των στόχων. «Δεν πρέπει, αυτή τη στιγμή, να ακυρώσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού», επισήμανε χαρακτηριστικά
energia.gr
Πεμ, 5 Σεπτεμβρίου 2013 - 09:27

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε «χαλάρωση» τώρα, θα υποσκάψει τη μάχη για την επίτευξη των στόχων. «Δεν πρέπει, αυτή τη στιγμή, να ακυρώσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις πιέσεις για δημοσιονομική «χαλάρωση» καθώς έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο, ο Γ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά θέλοντας να δείξει το μέγεθος των αβεβαιοτήτων και των προβλημάτων που υπάρχουν: «Ανησυχώ και δεν εφησυχάζω, παρά το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο. Το επτάμηνο δεν είναι? δωδεκάμηνο» και προσέθεσε ότι υπάρχει και το σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει.

Μόνον και εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα ισχυρό όπλο για να προσέλθει στο τραπέζι των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις μέτρα για μια ουσιαστική ελάφρυνση του υπέρογκου δημοσίου χρέους, αλλά και κάλυψη των 10,5 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η Ελλάδα από τα μέσα του 2014 και το 2015.

«Η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει αφού πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, υψώνοντας έτσι ανάχωμα στις κλιμακούμενες «φωνές» για παροχές.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μεταίχμιο: 'Η θα ολοκληρωθεί η όντως επώδυνη προσπάθεια και θα οικοδομηθεί μια Νέα Οικονομία με υγιή παραγωγικό ιστό που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό ή θα ξανακυλήσει στον φαύλο κύκλο των δίδυμων ελλειμμάτων και της ανεξέλεγκτης αύξησης του χρέους. Με «παροχές - ψίχουλα» δεν κερδίζονται πλέον οι πολιτικές μάχες. Οι υπαναχωρήσεις σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο θα έχουν πολύ βαριές συνέπειες...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")