Λύνουν Προβλήματα του Παρελθόντος

Η εφαρμογή της διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, η αντιμετώπιση του θέματος των αμυντικών βιομηχανιών, η εξόφληση των οφειλών του δημοσίου ή και Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ καθώς και η προώθηση του νέου κώδικα δικηγόρων είναι τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την επόμενη «μικρή» δόση του ενός δισ ευρώ που περιμένουμε…
energia.gr
Δευ, 16 Σεπτεμβρίου 2013 - 08:35

Η εφαρμογή της διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, η αντιμετώπιση του θέματος των αμυντικών βιομηχανιών, η εξόφληση των οφειλών του δημοσίου ή και Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ καθώς και η προώθηση του νέου κώδικα δικηγόρων είναι τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την επόμενη «μικρή» δόση του ενός δισ ευρώ που περιμένουμε…

Αυτά είναι τα θέματα που προκαλούν σήμερα πολιτική ένταση, απεργίες στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και άλλους κρατικούς οργανισμούς όπως το ΙΚΑ και βέβαια τίποτα δεν εγγυάται ότι θα υλοποιηθούν ώστε να πάρουμε την επόμενη δόση.

Και βέβαια η κατάσταση γίνεται εκρηκτική καθώς τα όποια μέτρα συμπίπτουν με την σημαντική πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος και υψηλή ανεργία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης. Ευτυχώς πάντα υπάρχει ο «εύκολος» ένοχος που είναι η τρόικα η οποία επιβάλλει τα μέτρα αυτά.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν δημιουργήθηκε πρόσφατα και είναι προφανές ότι δεν θα χρειάζονταν η πυγμή της τρόικα προκειμένου να επιλυθούν έγκαιρα και με μικρότερο κοινωνικό κόστος. Ήταν καθήκον των κυβερνήσεων εδώ και πολλά χρόνια να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά. Όχι μόνον δεν το έκαναν αλλά φρόντιζαν, να αποφεύγουν τις δυσάρεστες επιλογές και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με τα θέματα αυτά σε διάστημα λίγων εβδομάδων!

Όπως για παράδειγμα, δεν χρειάζονταν η δέσμευση έναντι των ξένων δανειστών προκειμένου οι δήμοι να καταρτίζουν προϋπολογισμούς χωρίς ελλείμματα ούτε για να καταγράφονται όλοι οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις δημοτικές επιχειρήσεις σε βάση δεδομένων. Κι όμως πρόκειται για δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες καθώς περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που έχει αποδεχθεί το ελληνικό δημόσιο. Και είναι πρόβλημα γιατί όσο κι αν φαίνονται τεχνικές και διαδικαστικές δεσμεύσεις, κρύβουν εξυπηρετήσεις και θίγουν μικρά ή μεγάλα συμφέροντα με αποτέλεσμα η επίλυσή τους κάτω από τις σημερινές συνθήκες να μην είναι εύκολη. Πολύ περισσότερο που όλα πρέπει να γίνουν τώρα, γρήγορα!

Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων αλλά και η μειωμένη αποτελεσματικότητα στον χειρισμό υποθέσεων και τομέων είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην οικονομία. Η γενικότερη οικονομική κατάσταση ακόμα και μετά από την έντονη, πενταετούς διάρκειας πτώση, είναι πολύ πιθανό να βελτιωθεί. Πολλοί παρατηρητές θεωρούν η οικονομική δραστηριότητα ακόμα κι αν δεν θα είναι αισθητά καλύτερη, θα σταματήσει η πτωτική πορεία καθώς οι τράπεζες δείχνουν να σταθεροποιούνται, η δημοσιονομική κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ο τουρισμός δίνει ελπίδες. Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως το τέλος της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της υψηλής ανεργίας, ενδεχομένως όμως να σταματήσει η κατολίσθηση των προηγούμενων ετών.

Ωστόσο, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι όλα γίνονται κάτω από το άγχος της επόμενης δόσης και το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής δραστηριότητας στο σύνολο της (κυβέρνηση, υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαίδευση, κοινωνικές υπηρεσίες) αφορά την υλοποίηση θεμάτων που εκκρεμούν δεκαετίες και έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί παλιότερα! Πουθενά δεν φαίνεται κινητικότητα, για θέματα που λύνουν μελλοντικά προβλήματα καθώς είμαστε «υποχρεωμένοι» να λύσουμε τις συσσωρευμένες «αμαρτίες» του παρελθόντος...

(του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/09/2013)