H 41η συνεδρίαση της επιτροπής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης των χωρών του Εύξεινου Πόντου, για οικονομικά, εμπορικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά θέματα, πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Σεπτεμβρίου, στη Γκέντζα δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν

H 41η συνεδρίαση της επιτροπής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης των χωρών του Εύξεινου Πόντου, για οικονομικά, εμπορικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά θέματα, πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Σεπτεμβρίου, στη Γκέντζα δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν.

Προσκεκλημένος ομιλητής για θέματα της Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεων στην περιοχή είχα την ευκαιρία της ανταλλαγής απόψεων με τους συμμετέχοντες, αλλά και να διαπιστώσω, μία ακόμη φορά, τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία στη χώρα αυτή. Σε μία εποχή που η ελληνική οικονομία δείχνει να αυξάνει την εξωστρέφειά της, το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί μία ελκυστική ευκαιρία για συνεπείς και σοβαρούς επιχειρηματίες.

Με 14,1% ετήσια αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 2006-2011, από το οποίο 9,9% προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες, με 120 δισ. δολ. USD συνολικές επενδύσεις μεταξύ 1995-2011 και με χρόνο δημιουργίας μίας εταιρείας τις τρεις εργάσιμες ημέρες η χώρα αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση για επιχειρηματικές δράσεις.

Η εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι έχει αποκατασταθεί απευθείας αεροπορική επικοινωνία Αθηνών - Μπακού, ενώ η επικείμενη ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Baku - Tbilisi - Kars θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις μεταφορές εμπορευμάτων είτε μέσω Τουρκίας είτε μέσω του Εύξεινου Πόντου προς τη Γεωργία.

Η είσοδος της SOCAR στην ελληνική οικονομία αποτελεί σαφή ένδειξη του θετικού τρόπου με τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν αντιλαμβάνεται τις προοπτικές συνεργασίας με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί ως πύλη εισόδου προς την Ευρώπη.

Επίσης είναι σαφές ότι ο κοσμικός χαρακτήρας της χώρας, η σχέση της με την ελληνική γραμματεία και η ιστορία ανάπτυξης της πετρελαϊκής βιομηχανίας, της προσδίδουν έντονα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, που διευκολύνουν τη διαβίωση και τις συναλλαγές στη χώρα αυτή. Η χώρα εμφανίζει σημαντικές ευκαιρίες στους τομείς των κατασκευών (δρόμοι, λιμάνια, μετρό, μαρίνες, κτίρια), των βιομηχανικών προϊόντων (οχήματα, βαγόνια, συσσωρευτές, σωλήνες κ.λπ.), στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στον τομέα του εμπορίου για προϊόντα υψηλής ποιότητας (ιδιαίτερα αγροτικά). Το Μπακού, η Γκέντζα και οι άλλες πόλεις μεταβάλλονται με εκρηκτικούς ρυθμούς και είναι λυπηρό ότι η χώρα μας με σημαντική τεχνογνωσία σε ολόκληρο το φάσμα των κατασκευών να είναι πρακτικά ανύπαρκτη, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που αυξάνεται η ζήτηση για πολυτελείς και ποιοτικές κατασκευές τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η είσοδος στην αγορά του Αζερμπαϊτζάν, είναι εύκολη ή ότι προσφέρεται για «αρπακτές». Το αντίθετο μάλιστα. Στο Μπακού συνωθούνται και επιχειρούν οι μεγαλύτερες εταιρείες της Δύσης και της Ανατολής. Αυτή η παρουσία τους αποδεικνύει και την ύπαρξη ελκυστικών ευκαιριών. Χρειάζεται επιμονή, σύστημα και επιχειρηματικότητα, που δεν εξαντλείται σε αποστολές επιχειρηματιών τουριστικού χαρακτήρα.

Οι υπηρεσίες και ο τουρισμός επιδεικνύουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία, σε τομείς όπως ο ξενοδοχειακός (ορεινός και θαλάσσιος) τουρισμός, η εστίαση και ο πολιτισμός. Η χώρα απολαμβάνει μία μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Ο προηγούμενος πρέσβης μας στο Μπακού, ένας αξιόλογος διπλωμάτης, δημιούργησε ένα θετικό κλίμα για τη χώρας μας, που αναμένεται να συνεχίσει ο αντικαταστάτης του.

Η ίδια η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα παρέχει πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία, ενώ η έκδοση της σχετικής βίζας πραγματοποιείται σε 3-4 εργάσιμες ημέρες. Ως πανεπιστημιακός συνεργάζομαι με την Ακαδημία Πετρελαίου του Μπακού για περισσότερα από δέκα έτη και μπορώ να διαβεβαιώσω για τη σταθερή επιθυμία των Αζέρων συναδέλφων να αναπτύξουν σχέσεις επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας με Ελληνες συναδέλφους και ιδρύματα.

Εγραψα αυτό το άρθρο για να δείξω ότι εκτός από την καθημερινή αδιέξοδη και πολλές φόρες αντιαισθητική πολιτική αντιδικία, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για ανάπτυξη και εξωστρέφεια της οικονομίας μας υπάρχουν και μπορούμε να τις συναντήσουμε, αν θελήσουμε. Σε ένα πλανήτη που το κέντρο βάρους της οικονομίας μετακινείται ανατολικά, το Αζερμπαϊτζάν είναι μία φιλική χώρα όπου μπορούμε να επιχειρήσουμε.

Αξίζει να προσπαθήσουμε.

(από την εφημερίσα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 14-15/09/2013)