Επιτυχίες Αλλά και... Υστερήσεις

Μετά τα μεγάλα βήματα για τον μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν την πορεία προς τον μηδενισμό και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το φάντασμα των λεγόμενων διδύμων ελλειμμάτων φαίνεται ότι απομακρύνεται από την ελληνική οικονομία
energia.gr
Παρ, 20 Σεπτεμβρίου 2013 - 11:18

Μετά τα μεγάλα βήματα για τον μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν την πορεία προς τον μηδενισμό και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το φάντασμα των λεγόμενων διδύμων ελλειμμάτων φαίνεται ότι απομακρύνεται από την ελληνική οικονομία.

Θα ήταν όμως τραγικό λάθος να θεωρήσει κανείς ότι αυτό αντανακλά μια αντίστοιχη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Γιατί πίσω από τη μείωση του ελλείμματος τόσο στο εμπορικό όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συνολικά, κρύβονται οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου σημαντικό ρόλο στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο είχε η μεγάλη αύξηση των τουριστικών εισπράξεων. Ωστόσο το μεγάλο μέρος της μείωσης του ελλείμματος από τις αρχές του έτους οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών, γεγονός που με τη σειρά του είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αλλά και της κατανάλωσης. Παράλληλα δε καταγράφονται, όλο και πιο έντονα, τάσεις αποδυνάμωσης των εξαγωγών. Η δε πορεία της βιομηχανικής παραγωγής παρά την ανάκαμψη που σημειώθηκε τον Ιούλιο είναι απογοητευτική.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στο επτάμηνο «το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 6,2 δισ. ευρώ ή 97,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και διαμορφώθηκε σε 156 εκατ. ευρώ. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 3 δισ. ευρώ».

Από το 2014 η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε ένα νέο τοπίο με πρωτογενές πλεόνασμα και σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει μειωθεί το βάρος του δημοσίου χρέους. Για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί εκείνες οι συνθήκες που θα φέρουν επενδύσεις και θα επιτρέψουν την οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης. Η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα είναι επιτακτική ανάγκη!

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20/09/2013)