Μάλλον Κάπου στη Μέση θα Συμφωνήσουν Αθήνα-Μόσχα για το Φυσικό Αέριο της Gazprom προς την Ελλάδα

«Εποικοδομητικό» είναι το κλίμα στις συνομιλίες της ρωσικής Gazprom με την ΔΕΠΑ, στη Μόσχα, όπως διαβάζουμε στη λακωνική χθεσινή ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ίσως με τη φράση αυτή να προϊδεαζόμαστε για μία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που πωλούν οι Ρώσοι στην Ελλάδα κατά τρόπο που θα συμφέρει και τις δύο πλευρές. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πετύχει μία κάποια μείωση της τιμής, επικαλούμενη τη διαφορά κατά 20% που υπάρχει σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη
energia.gr
Παρ, 20 Σεπτεμβρίου 2013 - 20:02

«Εποικοδομητικό» είναι το κλίμα στις συνομιλίες της ρωσικής Gazprom με την ΔΕΠΑ, στη Μόσχα, όπως διαβάζουμε στη λακωνική χθεσινή ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ίσως με τη φράση αυτή να προϊδεαζόμαστε για μία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που πωλούν οι Ρώσοι στην Ελλάδα κατά τρόπο που θα συμφέρει και τις δύο πλευρές.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πετύχει μία κάποια μείωση της τιμής, επικαλούμενη τη διαφορά κατά 20% που υπάρχει σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη. Από την άλλη, η Gazprom, ενώ εμφανίζεται να έχει το «πάνω χέρι» στο θέμα, αντιτείνοντας ότι η χώρα μας είναι μια μικρή αγορά, άρα δεν έχει κάποιο σοβαρό κίνητρο μείωσης τιμής, συνειδητοποιεί πως δεν έχει την ευχέρεια να αφήσει τη διαφορά αυτή να λυθεί με διαιτησία, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε μία σοβαρή επιδείνωση στις ενεργειακές σχέσεις Αθήνας – Μόσχας.

Μάλιστα, η ρωσική πλευρά, παρά τη σημερινή της κυριαρχία, ακόμη και μετά το άνοιγμα του «Νοτίου Διαδρόμου» από τον ΤΑΡ, στην αγορά φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης, δείχνει να συνειδητοποιεί πως αναπτύσσονται κάποιες εναλλακτικές πηγές που θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να την αμφισβητήσουν σε μεγάλο βαθμό. Και, φυσικά, σε αυτές πρέπει να συμπεριλάβουμε και την ανάπτυξη του LNG και την αλματώδη άνοδο της αμερικανικής παραγωγής shale gas, αλλά και την πολλά υποσχόμενη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Οι παραπάνω εναλλακτικές θέτουν εν αμφιβόλω την καθιερωμένη πρακτική της συμβολαιοποιημένης τιμολόγησης βάσει της τιμής του πετρελαίου, την οποία, ευνόητα, οι Ρώσοι υπερασπίζονται με θέρμη. Ενδεικτική είναι η αγωνιώδης έκκληση του Προέδρου Πούτιν, την 1η Ιουλίου στο πλαίσιο του Gas Exporting Countries Forum, προς τις υπόλοιπες χώρες-εξαγωγείς αερίου, να υπερασπιστούν τα συμβόλαια φυσικού αερίου έναντι της ανερχόμενης διεθνώς πρακτικής του spot.

Έτσι, λοιπόν, η ελληνική πλευρά, στις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, γνωρίζει πως, αν και δεν μπορεί να πετύχει τη μείωση του 20% - αίτημα με το οποίο αρχικά προσήλθε στις συνομιλίες – ρεαλιστικά περιμένει «να τα βρει κάπου στη μέση» με τους Ρώσους, δλδ. στο 10%. Όπως αναφέρουν, άλλωστε, δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, κα. Βαλεντίνα Ματβιένκο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, μετέφερε προς την ελληνική πλευρά επιστολή του Ρώσου προέδρου προς τον Αντώνη Σαμαρά, στην οποία εκφράζεται, ακριβώς, πρόθεση των Ρώσων για μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου περίπου κατά 10%.

Και, αν και η κα. Ματβιένκο μετέφερε μαζί της και τα παράπονα της Μόσχας για τον ρόλο της Κομισιόν, κυρίως, στον πρόσφατο – ναυαγίσαντα – διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ρεαλιστικά πρέπει να υποθέσουμε πως μάλλον αυτά διατυπώθηκαν ως ελιγμός σε μία «επίθεση φιλίας» για συμμετοχή της Ρωσίας σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Η Μόσχα προειδοποιεί, δηλαδή, ότι θα ήθελε να μην υπάρξουν ανάλογα ναυάγια στο μέλλον ή, έστω, δηλώνει προκαταβολικά πως εκείνη, από την πλευρά της, δεν θα φέρει την ευθύνη. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία …