Αντιμέτωποι με την Κατηγορία της Πειρατείας οι Ακτιβιστές της Greenpeace στη Ρωσία

Αντιμέτωποι με την Κατηγορία της Πειρατείας οι Ακτιβιστές της Greenpeace στη Ρωσία
energia.gr
Τετ, 2 Οκτωβρίου 2013 - 15:18
Σήμερα το πρωί στη Ρωσία, ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για πειρατεία ενάντια σε 5 από τους 30 ακτιβιστές που συμμετείχαν σε ειρηνική, μη βίαιη διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική.

Σήμερα το πρωί στη Ρωσία, ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για πειρατεία ενάντια σε 5 από τους 30 ακτιβιστές που συμμετείχαν σε ειρηνική, μη βίαιη διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική. Ανάμεσα σε αυτούς, ο ανεξάρτητος βιντεογράφος και ο ανεξάρτητος φωτογράφος που κάλυπταν την αποστολή της Greenpeace. Η κατηγορία για πειρατεία επιφέρει μέγιστη ποινή 15 χρόνων φυλάκισης και είναι νομικά αβάσιμη, υπερβολική και δυσανάλογη. Κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν και στους υπόλοιπους ακτιβιστές τις επόμενες ώρες και μέρες, αφού η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται.

 

Απαντώντας στις εξελίξεις, ο διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, Kumi Naidoo, δήλωσε:

 

«Το μόνο έγκλημα των ακτιβιστών μας που κατηγορούνται για πειρατεία είναι ότι έχουν συνείδηση. Η κατηγορία αυτή είναι εξοργιστική και δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από μία επίθεση στην ίδια την αρχή της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Ο ισχυρισμός ότι οι ακτιβιστές της Greenpeace είναι πειρατές είναι εξωφρενικός και αποκρουστικός. Είναι απολύτως παράλογος και έχει για μόνο στόχο να μας εκφοβίσει και να μας κάνει να σωπάσουμε, αλλά εμείς δεν θα σταματήσουμε».

 

«Αυτή αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή ενάντια στον ειρηνικό ακτιβισμό της Greenpeace, από το 1985, τότε που πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών βομβάρδισαν το Rainbow Warrior, σκοτώνοντας τον συνάδελφο Fernando Pereira. Ο λόγος τότε ήταν ότι σταθήκαμε ενάντια στις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό. Τρεις δεκαετίες αργότερα, οι ακτιβιστές του Arctic Sunrise τάχθηκαν ενάντια στα ισχυρά συμφέροντα της βιομηχανίας πετρελαίου, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να περάσουν χρόνια στις ρωσικές φυλακές. Σήμερα καλούμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να σταθούν στο πλάι των ακτιβιστών μας και να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους».

 

«Το θαρραλέο πλήρωμα του πλοίου της Greenpeace Arctic Sunrise συμμετείχε στην ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της εταιρίας Gazprom γιατί ένιωσε την ανάγκη να αναλάβει δράση ενάντια στη συνεχιζόμενη καταστροφή της Αρκτικής. Οι πάγοι της Αρκτικής υποχωρούν, οι εταιρίες πετρελαίου μετακινούνται όλο και πιο βόρεια για να εξορύξουν το πετρέλαιο που προκαλεί τις κλιματικές αλλαγές, πολλά είδη του πλανήτη, ανάμεσά τους το ανθρώπινο είδος, κινδυνεύουν. 30 άνδρες και γυναίκες, κάποιοι νέοι, κάποιοι λιγότερο νέοι, αλλά όλοι οδηγούμενοι από ένα δυνατό αίσθημα ηθικής, ανέλαβαν δράση. Όπως και στο παρελθόν, η αποφασιστικότητα και το κουράγιο που χρειάζονται στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, απαιτεί συχνά προσωπικές θυσίες. Οι 30 ακτιβιστές μας στην Αρκτική κάνουν τώρα αυτή τη θυσία αφού ύψωσαν το ανάστημά τους για το καλό όλων μας. Τώρα είναι η σειρά μας να υψώσουμε το ανάστημά μας και να σταθούμε στο πλάι τους».

 

Οι 28 ακτιβιστές, καθώς και ο ανεξάρτητοι φωτογράφος και ο βιντεογράφος κρατούνται στα πλαίσια ειρηνικής διαμαρτυρίας στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya της Gazprom, ενάντια στα σχέδια της εταιρίας να ξεκινήσει, στις αρχές του 2014 για πρώτη φορά, πετρελαϊκές εξορύξεις για εμπορικούς σκοπούς στην Αρκτική. Δύο ακτιβιστές προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στην πλατφόρμα και να κρεμάσουν ένα πανό. Σήμερα η Greenpeace δημοσίευσε φωτογραφίες από τη στιγμή που ένοπλοι άντρες του ρωσικού λιμενικού εισβάλουν στο Arctic Sunrise από ένα ελικόπτερο και κρατούν το πλοίο και το πλήρωμα υπό την απειλή όπλων. Οι φωτογραφίες δείχνουν καθαρά ότι οι ειρηνικοί ακτιβιστές δεν αποτελούν απειλή για τις ρωσικές αρχές.

 

«Ζητάω από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κοιτάξουν προσεκτικά αυτές τις φωτογραφίες και να αποφασίσουν αν οι ειρηνικοί ακτιβιστές με τα χέρια ψηλά και όπλα να τους σημαδεύουν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πειρατές», δήλωσε ο Kumi Naidoo.

 

Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι ακτιβιστές της Greenpeace είναι πειρατές, δηλώνοντας ότι «Είναι απολύτως εμφανές ότι φυσικά δεν είναι πειρατές».

 

Ο αριθμός των ανθρώπων από όλο τον κόσμο που έχουν γράψει στις ρωσικές αρχές ζητώντας την απελευθέρωση των ακτιβιστών έφτασε σήμερα τις 783.467. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αργεντινός Adolfo Pérez Esquivel, οι οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Human Rights Watch και ο ηθοποιός Ewan McGregor.

 

Ο καπετάνιος του Arctic Sunrise, Peter Willcox – ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ρωσική φυλακή – ήταν ο καπετάνιος του Rainbow Warrior όταν βυθίστηκε το 1985.