«Ασπιρίνη» για το πετρέλαιο θέρμανσης θεωρούν τα μέτρα που φέρεται να λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής στον Τύπο, ενώ την ίδια στιγμή τα προβλήματα στην αγορά πολλαπλασιάζονται με μικρές και ανεξάρτητες εταιρείες να μην μπορούν κάν να εκτελωνίσουν καύσιμα από τα διυλιστήρια, λόγω χρεών

«Ασπιρίνη» για το πετρέλαιο θέρμανσης θεωρούν τα μέτρα που φέρεται να λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής στον Τύπο, ενώ την ίδια στιγμή τα προβλήματα στην αγορά πολλαπλασιάζονται με μικρές και ανεξάρτητες εταιρείες να μην μπορούν κάν να εκτελωνίσουν καύσιμα από τα διυλιστήρια, λόγω χρεών.

Το νέο πλέγμα κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, μπορεί έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα να είναι πιο ελαστικό σε σχέση με πέρυσι και να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων, όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, το οποίο φέτος μπορεί να είναι χειρότερο λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης πολλών νοικοκυριών. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) έχει ζητήσει γενναία αύξηση του πλαφόν στο εισόδημα, στα 80.000 ευρώ και καθόλου περιορισμούς ως προς την ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που θα μπορεί να αγοράζει ο καταναλωτής, για να αναθερμανθεί η αγορά.

Μάλιστα για να στηρίξει το αίτημά του αυτό είχε επικαλεστεί μελέτη του ΙΟΒΕ με διάφορα εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά την επιστροφή φόρου, από την οποία προέκυπτε ότι η πρόταση του συνδέσμου θα αύξανε τις πωλήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο. Παράλληλα άφηνε ένα μικρό έσοδο για το Δημόσιο, χωρίς να διαταράσσει την ισορροπία που επήλθε με την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης και Κίνησης, όσον αφορά στο λαθρεμπόριο μεταξύ των δύο τύπων καυσίμου. Μάλιστα ο σύνδεσμος ήταν και παραμένει υποστηρικτής του μέτρου της εξίσωσης των δύο φόρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, όμως με την προϋπόθεση της επιστροφής του έξτρα φόρου στους δικαιούχους.

Τη μελέτη του ΙΟΒΕ, όπως και την πρότασή του, ο σύνδεσμος είχε παρουσιάσει πρόσφατα στον γενικό γραμματέα Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη. Σε δήλωση του, στην ιστοσελίδα energia ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ και διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ Γιάννης Αληγιζάκης εκτίμησε ότι αν επαληθευτούν τα μέτρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, τότε η μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης θα κυμανθεί φέτος στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, όταν δηλαδή είχε καταγραφεί πτώση στις πωλήσεις ύψους 70%. Δεν αποκλείει μάλιστα και το ενδεχόμενο η πτώση να είναι μεγαλύτερη, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που πιέζονται οικονομικά, με την ανεργία, τη φορολογία, τη διαθεσιμότητα κ.λπ.

Αν συμβεί αυτό, ο κ. Αληγιζάκης θεωρεί ως πιθανό το Δημόσιο να χάσει έσοδα αφού δεν θα γίνονται αγορές πετρελαίου θέρμανσης και οι καταναλωτές θα στραφούν σε άλλα μέσα. Eν τω μεταξύ τα προβλήματα της αγοράς πληθαίνουν και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εταιρείες καυσίμων που αδυνατούν να εκτελωνίσουν το προιόν λόγω οφειλών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες, με περισσότερα από 2.000 πρατήρια που έχουν κλείσει, την οικονομική στενότητα πολλών εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, τις ζημίες και την έλλειψη ρευστότητας ακόμα και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09/10/2013)