Μια νέα γενιά οφειλετών του Δημοσίου φαίνεται ότι δημιουργείται σταδιακά, η οποία αδυνατεί να αποπληρώσει τις οφειλές από φόρους εισοδήματος και περιουσίας. Η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών εξαντλήθηκε. Τα επίσημα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 5,109 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι δεν εξόφλησαν φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ

Μια νέα γενιά οφειλετών του Δημοσίου φαίνεται ότι δημιουργείται σταδιακά, η οποία αδυνατεί να αποπληρώσει τις οφειλές από φόρους εισοδήματος και περιουσίας. Η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών εξαντλήθηκε. Τα επίσημα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 5,109 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι δεν εξόφλησαν φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό για το μέγεθος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι τον Αύγουστο οι ιδιώτες - οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά... 813.421 και έφθασαν τα 2.819.741 άτομα!

Τα νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους μόνιμους και «έκτακτους» φόρους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τον φόρο εισοδήματος αυξήθηκαν τον Αύγουστο -σε σύγκριση με τον Ιούλιο- κατά 473 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη από τους φόρους στην περιουσία αυξήθηκαν 23,8%!

Αν και συνολικά η «εισπραξιμότητα» έχει βελτιωθεί, τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται με μεγαλύτερους ρυθμούς και έτσι στο οκτάμηνο ανήλθαν στα επίπεδα ρεκόρ των 61,2 δισ. ευρώ.

Δεν χρειάζονται εκθέσεις και αναλύσεις για να γίνει κατανοητό ότι η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή».

Είναι προφανές ότι στον βαθμό που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και τα εισοδήματα μειώνονται ακόμη και σήμερα, με την ιδιωτική κατανάλωση να συρρικνώνεται, τα νοικοκυριά, αλλά και αξιοσημείωτο ποσοστό επιχειρήσεων δεν θα μπορούν πλέον να ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Είναι άμεση η ανάγκη να ολοκληρωθεί η φορολογική μεταρρύθμιση και ταυτόχρονα να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση των εισοδημάτων.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09/10/2013)