Η Αθήνα Επιμένει στην Εφαρμογή της Συμφωνίας του 2009 για τα Χωρικά Ύδατα Ελλάδος-Αλβανίας;

Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το ζήτημα της συμφωνίας του 2009 για τα χωρικά ύδατα Ελλάδος-Αλβανίας; Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε, κατά την εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, ότι αν και “οι αρχές της υπογραφείσης κατά το παρελθόν συμφωνίας δεν μπορούν να αλλάξουν, θα μπορούσαν όμως να ειδωθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα”. Το θέμα, όμως, αφορά ακριβώς “ορισμένα τεχνικά ζητήματα”
energia.gr
Πεμ, 24 Οκτωβρίου 2013 - 10:08

Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το ζήτημα της συμφωνίας του 2009 για τα χωρικά ύδατα Ελλάδος-Αλβανίας; Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε, κατά την εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, ότι αν και “οι αρχές της υπογραφείσης κατά το παρελθόν συμφωνίας δεν μπορούν να αλλάξουν, θα μπορούσαν όμως να ειδωθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα”. Το θέμα, όμως, αφορά ακριβώς “ορισμένα τεχνικά ζητήματα” και, κυρίως, το αν οι ελληνικές βραχονησίδες βορείως της Κέρκυρας έχουν υφαλοκρηπίδα – πράγμα που απέρριψε αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο το 2010, με την απόφαση η οποία “πάγωσε” την επικύρωση της συμφωνίας.

Μάλιστα, θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως, ακόμη κι αν δεχθούμε πως μιλάμε για μικρές τεχνικές διορθώσεις, αυτό συνιστά αλλαγή της θέσης της ελληνικής διπλωματίας, που, ως τώρα, διακήρυττε, σε όλους τους τόνους, πως το θέμα αφορά μόνο το πώς θα η Αλβανία θα ενσωματώσει τη συμφωνία του 2009 στην εσωτερική αλβανική δικαιοταξία και πως για τη χώρα μας ισχύει εις το ακέραιον. Αντίθετα, η αλβανική πλευρά δείχνει να μην υποχωρεί καθόλου σε σχέση με τις “κόκκινες γραμμές” της απόφασης του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η αλβανική αδιαλλαξία αποκαλύφθηκε πλήρως μπροστά στα μάτια του ίδιου του κ. Βενιζέλου διά στόματος του Αλβανού ΥΠΕΞ κ. Bushati, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στους δημοσιογράφους, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους στα Τίρανα. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Αλβανός ομόλογος του κ. Βενιζέλου ξεκαθάρισε πως “την απάντηση την έχει δώσει το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο”. “Σήμερα, για την αλβανική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα πώς θα διαβάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αλβανίας. Η απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρη”, τόνισε ο κ. Bushati μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος, μάλιστα, δεν αναφέρθηκε καν ευθέως στη συμφωνία Καραμανλή-Μπερίσα, παρά έκανε μόνο μία γενική αναφορά στην σημασία και τα οφέλη που θα έχει η “εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η ανακήρυξη και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο” για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις μεσογειακές χώρες…

Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, η αδιαλλαξία των Τιράνων θα παραπέμψει το θέμα της εκκρεμότητας της συμφωνίας για τα ελληνοαλβανικά χωρικά ύδατα στις καλένδες. Στην χειρότερη, αν κρίνουμε και από άλλα ζητήματα που προκλητικότατα έθεσε ο Αλβανός ΥΠΕΞ, δημοσίως και μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του, δε θέλουμε καν να σκεφτούμε πόσο ψηλά μπορεί να τεθεί ο πήχυς των αλβανικών απαιτήσεων - και, επιπλέον, δε θέλουμε καν να διανοηθούμε πως είμαστε διατεθειμένοι να απολέσουμε ένα ευνοϊκό, για τις ελληνικές θέσεις προηγούμενο ως προς το εφαρμοστέο Δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο …