«Η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχει άλλα μέτρα» δήλωσε τη Δευτέρα (4/11) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν», πρόσθεσε. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι της «ευρωπαϊκής επιτροπής» (Κομισιόν), της «ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας» (ΕΚΤ) και του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΤΝ) κωφεύουν στις προειδοποιήσεις του
«Η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχει άλλα μέτρα» δήλωσε τη Δευτέρα (4/11) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν», πρόσθεσε.  Εντούτοις, οι εκπρόσωποι της «ευρωπαϊκής επιτροπής» (Κομισιόν), της «ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας» (ΕΚΤ) και του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΤΝ) κωφεύουν στις προειδοποιήσεις του.

Απαιτούν περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού και περισσότερες απολύσεις. Αλλιώς, απειλούν να μην εκταμιεύσουν το 1 δις ευρώ του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, που η χώρα χρειάζεται επειγόντως.

Λόγω των μειώσεων στους μισθούς, των περικοπών στις δαπάνες και της αύξησης των φόρων, οι Έλληνες είδαν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται κατά 40% σε σχέση με το 2008. Και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ζούσαν ούτε τότε άνετα.

Η λιτότητα μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού από 15% το 2008 σε 0% φέτος. Αυτή η πολιτική όμως συρρίκνωσε το εγχώριο προϊόν κατά 25%, εκτόξευσε την ανεργία στο 28%, επιδείνωσε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, αύξησε τη φτώχεια.

Λόγω μάλιστα της ύφεσης, το δημόσιο χρέος εκπεφρασμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σήμερα κατά 20% μεγαλύτερο από ότι ήταν το 2010, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποφάσισε να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας. 

Εντωμεταξύ η χώρα φλερτάρει με την πολιτική κατάρρευση. Εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν εγκαταλείψει τα κεντρώα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά, που πλέον διαθέτει αναιμική κοινοβουλευτική πλειοψηφία τεσσάρων μόνο βουλευτών. Στους δρόμους, οι συγκρούσεις με θύτες (τώρα και θύματα) τους νεοναζιστές του κόμματος «χρυσή αυγή» (ΧΑ) αποσυνθέτουν την ήδη προβληματική κοινωνική συνοχή. Καθημερινή σχεδόν προκηρύσσονται απεργίες και οργανώνονται διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα. 

Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να κάνει περισσότερα προκειμένου να αποσυμπιέσει την σωρευμένη κοινωνική ένταση. Η απόφασή του να κλείσει και να επανιδρύσει την κρατική ραδιοτηλεόραση προκάλεσε σύγχυση και οργή σε πολλούς Έλληνες. Την Πέμπτη 7/11, η αστυνομική επέλαση κατά του κατειλημμένου πρώην ραδιοτηλεοπτικού μεγάρου προκάλεσε πρόωρη αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης της βουλής προς την κυβέρνηση.  Το χειρότερο όμως είναι πως η κυβέρνηση λίγα έκανε για να μεταρρυθμίσει το χονδροειδώς άδικο φορολογικό σύστημα που επιβαρύνει κι άλλο την ήδη οδυνηρά πιεζόμενη μεσαία και υπαλληλική τάξη, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους πλούσιους και τη διαπλοκή. 

Η εξωτερική πίεση θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στην εκπόνηση ενός προοδευτικότερου φορολογικού κώδικα, στην αποτελεσματικότερη συλλογή των φόρων και στην τήρηση του νόμου. Αλλά η συνεχιζόμενη εμμονή της Ευρώπης με τις περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις στη φορολογία δεν βοηθάει κανένα και ωθεί την Ελλάδα προς την κατάρρευση.

(ppol.gr)