Το ENERMAP είναι η εμπνευσμένη προσπάθεια του Δρ. Αλέξανδρου Χαραλαμπίδη, Λέκτορα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που ένωσε τις δυνάμεις του με τους Πάρη Θωμά, Σύμβουλο Επιχειρήσεων και Ιδρυτή της εταιρείας Open Box Communication, και Jânio Tjoe-Awie, εμπειρογνώμονα σε Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών στο Nieuwland Geo-Informatie στην Ολλανδία, για να χαρτογραφήσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην Ευρώπη.
Το ENERMAP είναι η εμπνευσμένη προσπάθεια του Δρ. Αλέξανδρου Χαραλαμπίδη, Λέκτορα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που ένωσε τις δυνάμεις του με τους Πάρη Θωμά, Σύμβουλο Επιχειρήσεων και Ιδρυτή της εταιρείας Open Box Communication, και Jânio Tjoe-Awie, εμπειρογνώμονα σε Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών στο Nieuwland Geo-Informatie στην Ολλανδία, για να χαρτογραφήσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό χάρτη που ενσωματώνει μια πλατφόρμα δεδομένων μέσα από την οποία μπορεί ο καθένας να έχει ανοικτή πρόσβαση στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων, μέσα από ένα εύκολο και φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το πρόγραμμα ENERMAP;
Μόλις έχουμε επιστρέψει από τη Silicon Valley της Καλιφόρνια, όπου παρουσιάσαμε το ENERMAP στο Cleantech Open Global Forum, σε επενδυτές αλλά και σε εταιρείες και οργανισμούς, όπως Twitter, SAP, Oracle, Airbnb, California Energy Commission, κτλ. Επίσης, ήδη έχει χαρτογραφηθεί η ενεργειακή απόδοση πέραν των 50,000 δημόσιων κτιρίων στην Αγγλία, ενώ είμαστε στη διαδικασία χαρτογράφησης της ενεργειακής απόδοσης όλων των κτιρίων στην Ιρλανδία (περί των 600,000) και στη συλλογή όλων των κτιρίων στην Κύπρο (περί των 20,000).

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού αλλά και των αρμόδιων Αρχών σε σχέση με την συγκεκριμένη υπηρεσία;
Μέχρι σήμερα η ανταπόκριση τόσο του κοινού όσο και των αρμόδιων αρχών ήταν θετικότατη. Ήδη, ο Δήμος Λευκωσίας, για καλύτερη ενημέρωση των πολιτών του, ενέκρινε τη χαρτογράφηση των κτιρίων του που έχουν Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας για το ENERMAP, τόσο σε σχέση με την εφαρμογή του, όσο και σε σχέση με την εξέλιξη του;
Τα άμεσα σχέδια μας είναι η χαρτογράφηση όσων κτιρίων στο Λονδίνο έχουν ΠΕΑ και η δημιουργία του beta-version του ENERMAP, ούτως ώστε να δύναται καλύτερη διαλογή μεταξύ των κτιρίων. Μέσω της αναβαθμισμένης πλατφόρμας του ENERMAP, οι χρήστες θα μπορούν όχι μόνο να ψάξουν την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου, αλλά θα μπορούν να εμβαθύνουν την έρευνα τους και να ψάξουν ποια κτίρια έχουν μονά παράθυρα, ποια έχουν μόνωση στην οροφή τους, κτλ.

Ειδικότερα για την Κύπρο, ποια είναι τα σχέδια σας και ποια αναμένετε να είναι τα οφέλη για το κοινό, για Οργανισμούς, αλλά και για την οικονομία γενικότερα;
Με τη χαρτογράφηση όσων κτιρίων στην Κύπρο έχουν ΠΕΑ, τα οφέλη είναι πολλαπλά. Πρωτίστως, το κοινό θα μπορεί να συγκρίνει κτίρια με βάση την ενεργειακή τους απόδοση, με αποτέλεσμα να μπορεί να διαλέξει αυτό με τη χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση των εξόδων του, αλλά μακροχρόνια οι ιδιοκτήτες μη-ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, θα «αναγκαστούν» να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια τους. Έμμεσα, αυτό θα συμβάλει στην προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον οικιστικό τομέα.

Πιο είναι το κίνητρο για κάποιον να αξιοποιήσει αυτό το πρόγραμμα;
Η πλατφόρμα του ENERMAP είναι χρήσιμη για άτομα που ετοιμάζονται να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν σπίτι/διαμέρισμα, καθώς θα τους βοηθήσει να συγκρίνουν την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου που τους ενδιαφέρει, επιτρέποντας τους να έχουν μια σφαιρική άποψη της κατασκευής και να πάρουν μελετημένες και υπολογισμένες αποφάσεις. Η ENERMAP μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη των εργασιών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των διπλών παράθυρων (double glazing windows) και άλλες τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης βοηθώντας τις να στοχεύσουν περιοχές που έχουν ανάγκη τέτοιες υπηρεσίες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι στην Ολλανδία υπάρχει μια ειδική εφαρμογή του προγράμματος. Πείτε μας λίγα περισσότερα γι αυτό.
Το ENERMAP έχει εισέλθει και στον κόσμο της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) προσφέροντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να μπορεί να «δει» την ενεργειακή απόδοση κάποιου κτιρίου κατευθύνοντας απλά το κινητό του μπροστά από το κτίριο που τον ενδιαφέρει. Μπορεί δηλαδή ένας χρήστης, να περπατήσει σε μια γειτονία, όπου ενδιαφέρεται για ενοικίαση/αγορά ενός διαμερίσματος, και στην οθόνη του κινητού του, να «δει» την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που τον ενδιαφέρουν. Η εν λόγω εφαρμογή του ENERMAP είναι δωρεάν και ο οποιοσδήποτε μπορεί να την φορτώσει στο κινητό του, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες.

Τι θα συμβουλεύατε άλλους ερευνητές που θα ήθελαν να κερδίσουν μια ανάλογη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.;
Η ιδέα για το ENERMAP άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν οι συνέταιροι κέρδισαν το πρώτο βραβείο (και χορηγία €95,000) σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας που φιλοξενήθηκε από την Climate-KIC, ένα δίκτυο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, που χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η οικονομική στήριξη όχι μόνο μας επέτρεψε να μελετήσουμε διάφορα πιθανά επιχειρηματικά μοντέλα αλλά μας παρείχε και τα απαραίτητα εφόδια για να στοχεύσουμε διάφορα κράτη μέλη και να κάνουμε ενδελεχή έρευνα αγοράς. Οι συμβουλές και η στήριξη που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής μας προστάτεψε από διάφορες παγίδες και νιώθουμε αισιόδοξοι ότι, μέσω του δικτύου της Climate-KIC, το ENERMAP θα γίνει το μέσο πιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου παροτρύνουμε ανεπιφύλακτα όλους τους Κύπριους ερευνητές να υποβάλουν την ιδέα τους στον οργανισμό Climate-KIC για χρηματοδότηση.

Οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις Έρευνας και Καινοτομίας
Το 2014 η ΕΕ θα ξεκινήσει ένα νέο 7ετές πρόγραμμα για επιχορήγηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας με το όνομα Horizon 2020. Από το 2007 η ΕΕ έχει επενδύσει σχεδόν €50 δισεκατομμύρια σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρώπης και διευρύνοντας τους ορίζοντες της ανθρώπινης γνώσης. Το κονδύλι της ΕΕ για έρευνα αντιπροσωπεύει το 12% του συνολικού ποσού που δαπανάται στην έρευνα από τα 27 κράτη μέλη, και επικεντρώνεται κυρίως σε τομείς όπως την υγεία, το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες, τα τρόφιμα και την ενέργεια. Επιπρόσθετα, έχουν γίνει συνεργασίες με τη φαρμακοβιομηχανία, την αεροναυτική, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών με σκοπό την ενθάρρυνση επενδύσεων από το ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξης και της δημιουργίας εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα Horizon 2020 θα δώσει ακόμη περισσότερη έμφαση στη μετατροπή εξαίρετων ιδεών σε εμπορεύσιμα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες. Για τις τελευταίες πληροφορίες σε θέμα έρευνας και καινοτομίας στην Ευρώπη, επισκεφτείτε τα: http://www.facebook.com/innovation.union.

http://twitter.com/innovationunion.

- See more at: http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/93102#sthash.hNPsETpW.dpuf