Κομισιόν: Μεγαλώνει η Διαφορά στο Ενεργειακό Κόστος Ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία και τους Ανταγωνιστές της

Κομισιόν: Μεγαλώνει η Διαφορά στο Ενεργειακό Κόστος Ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία και τους Ανταγωνιστές της
energia.gr
Τρι, 21 Ιανουαρίου 2014 - 09:51
Η διαφορά στο ενεργειακό κόστος ανάμεσα στην Ευρώπη και στους κορυφαίους εμπορικού εταίρους της διευρύνεται. Αυτό υπογραμμίζει επίσημο έγγραφο που αναμένεται να εκδώσει η Κομισιόν και από το οποίο προκύπτει ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνει η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι υπερδιπλάσιες αυτών που επικρατούν στις ΗΠΑ και κατά 20% υψηλότερες από αυτές που ισχύουν στην Κίνα

Η διαφορά στο ενεργειακό κόστος ανάμεσα στην Ευρώπη και στους κορυφαίους εμπορικού εταίρους της διευρύνεται. Αυτό υπογραμμίζει επίσημο έγγραφο που αναμένεται να εκδώσει η Κομισιόν και από το οποίο προκύπτει ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνει η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι υπερδιπλάσιες αυτών που επικρατούν στις ΗΠΑ και κατά 20% υψηλότερες από αυτές που ισχύουν στην Κίνα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, στο εν λόγω κοινοτικό έγγραφο τονίζεται ότι οι βιομηχανικές τιμές φυσικού αερίου είναι τρεις με τέσσερεις φορές υψηλότερες στην ΕΕ συγκρινόμενες με αυτές στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και κατά 12% υψηλότερες αυτών στην Κίνα. Τα στοιχεία του εγγράφου βασίζονται στην πιο περιεκτική επίσημη ανάλυση επικαιροποιημένων στοιχείων για τις τιμές ενέργειας και για το ενεργειακό κόστος στην ΕΕ.

«Αν και ποτέ η Ευρώπη δεν φημιζόταν για φθηνές τιμές ενέργειας, τα τελευταία χρόνια το χάσμα των τιμών ενέργειας ανάμεσα στην ΕΕ και τους μεγάλους οικονομικούς εταίρους της έχει αυξηθεί ακόμη πιο πολύ», αναφέρει το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσχέδιο του οποίου περιήλθε εις γνώσιν των Financial Times.

Η δημοσίευση του εγγράφου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδος στο πλαίσιο του νέου πλαισίου της ΕΕ για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή ως το 2030.

Η συζήτηση για το νέο πακέτο ρυθμίσεων για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ είναι πολύ έντονη και επικεντρώνεται, κυρίως, στο κατά πόσον οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα.

Το κοινοτικό έγγραφο τονίζει ότι το χάσμα ανάμεσα στις τιμές ενέργειας στην Ε.Ε. και της άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις έχει διευρυνθεί για μια σειρά λόγων, ορισμένοι από τους οποίους η ΕΕ δεν μπορεί ουσιαστικά να επηρεάσει. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κρατικές επιδοτήσεις σε μερικές χώρες παραγωγούς ενέργειας, καθώς και η ραγδαία αύξηση στην παραγωγή shale gas στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι η ηλεκτροπαραγωγή είναι πιο αξιόπιστη στις περισσότερες χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία ή την Ιαπωνία, πράγμα που σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν αντιμετωπίζει κόστη που σχετίζονται με διακοπές στην παροχή ρεύματος, όπως συμβαίνει με αρκετούς ανταγωνιστές της.

Μετά το 2020, σύμφωνα με το έγγραφο, τα κόστη της ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθούν και στη συνέχεια να μειωθούν ελαφρώς καθώς οι ΑΠΕ θα αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα.

Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συγκεντρώσει την προσοχή της βιομηχανίας – και όχι μόνο – καθώς αναμένονται, αυτή την εβδομάδα, οι προτάσεις των Βρυξελλών για τις μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία τάσσονται υπέρ ενός δεσμευτικού στόχου μείωσης της τάξης του 40% τουλάχιστον, ενώ οι Ευρωπαίου Επίτροποι με βιομηχανικό «χαρτοφυλάκιο» τάσσονται υπέρ μείωσης της τάξης του 35%.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, δεν θα υπάρξουν, πιθανότατα, συγκεκριμένοι δεσμευτικοί στόχοι ΑΠΕ ανά χώρα, όπως έγινε με τους στόχους του 2020, αλλά θα τεθεί μάλλον ένας γενικός στόχος σε επίπεδο ΕΕ περί το 27%.

Επίσης, η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την αξιοποίηση του shale, οι οποίες δεν θα έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, γεγονός που ικανοποιεί κράτη – μέλη όπως η Βρετανία και η Πολωνία, που επιθυμούν ελευθερία κινήσεων στο θέμα αυτό.