Ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Κρ. Βιγκένιν Χαιρετίζει την Πρόοδο στις Ευρω-Ρωσικές Διαπραγματεύσεις για τον South Stream

Ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Κρ. Βιγκένιν Χαιρετίζει την Πρόοδο στις Ευρω-Ρωσικές Διαπραγματεύσεις για τον South Stream
από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τρι, 21 Ιανουαρίου 2014 - 14:06
Την εκτίμηση ότι εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες εγγυήσεις πως το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream δεν αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα σταθεί εμπόδιο στην υλοποίησή του με την έκδοση πρόσθετων συστάσεων και προτάσεων, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κριστιάν Βιγκένιν.

Την εκτίμηση ότι εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες εγγυήσεις πως το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream δεν αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα σταθεί εμπόδιο στην υλοποίησή του με την έκδοση πρόσθετων συστάσεων και προτάσεων, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κριστιάν Βιγκένιν.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων "BGNES", ο κ. Βιγκένιν, ο οποίος συμμετέχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχετικές αποφάσεις θα μπορούσαν να ληφθούν σύντομα, επιταχύνοντας τις εργασίες για τον South Stream.

Σημείωσε δε ότι το έργο είναι κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτό, και κατ' επέκταση για το σύνολο της ΕΕ. “Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream καταδεικνύει τη σημασία του για την Ευρωπαϊκή Ένωση” είπε χαρακτηριστικά.

Πρόοδος στην εναρμόνιση του South Steam με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Στο μεταξύ, την προηγούμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης του Μονίμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης ΕΕ- Ρωσίας, που διοργανώθηκε στη Μόσχα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση μίας κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί όλα τα νομικά και τεχνικά ζητήματα, που σχετίζονται με το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ και εκπροσώπους επιχειρήσεων, ο κοινοτικός επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ ενημέρωσε για την πολιτική εξουσιοδότηση που έλαβε από έξι κράτη- μέλη της ΕΕ, από το έδαφος των οποίων θα διέρχεται ο South Stream, να διαπραγματευτεί εκ μέρους τους σε ό,τι αφορά τον περαιτέρω σχεδιασμό για το έργο και συγκεκριμένα την προσαρμογή των διακυβερνητικών συμφωνιών στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό και την ενέργεια.

Ο κ. Έτινγκερ, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων "ΒΤΑ", δήλωσε ότι η Ρωσία θα προτιμούσε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σε διμερή βάση, με κάθε μία από τις έξι χώρες, όμως συνειδητοποίησε τη σημασία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, την αδειοδότηση και το περιβάλλον. Στο έργο του South Stream θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο (η τρίτη δέσμη νομοθετικών μέτρων για την Απελευθέρωση της Εσωτερικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της ΕΕ) σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στον αγωγό, αλλά και τον διαχειριστή και τον ιδιοκτήτη του.

Ο επίτροπος Ενέργειας εξέφρασε την ελπίδα ότι η ομάδα εργασίας που αποφασίστηκε να συσταθεί θα ξεκινήσει να εργάζεται το συντομότερο δυνατό, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι στη συνάντηση με τη ρωσική πλευρά σημειώθηκε πρόοδος στην εναρμόνιση του έργου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", ο κ. Βιγκένιν δήλωσε ότι οι θετικές εξελίξεις στη συνάντηση της Μόσχας επιβεβαίωσαν την επιλογή της Βουλγαρίας για εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διεξάγει τις συνομιλίες με τη Ρωσία.

Στο επίκεντρο γεύματος εργασίας του Συμβουλίου ΥΠΕΞ αλλά χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας

Στο μεταξύ, η επερχόμενη σύνοδος ΕΕ- Ρωσίας βρίσκεται, σύμφωνα με το "BGNES", στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Παρόλα αυτά η συζήτηση, όπως εκτιμά ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών, θα είναι μάλλον πολιτική και συγκεκριμένα ζητήματα (όπως του South Stream) θεωρείται μάλλον απίθανο να εξεταστούν, ενώ το ζήτημα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (συμφωνία σύνδεσης που η ΕΕ έχει συνάψει με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία και βασικό πολιτικό μέσο της ΕΕ για την προώθηση της στενότερης πολιτικής σύνδεσης και οικονομικής ολοκλήρωσης με τις χώρες αυτές) θα εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρω- ρωσικών σχέσεων.

“Πριν από τη συνεδρίαση στο Βίλνιους (η 3η σύνοδος κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο) και ύστερα από αυτή, δηλώσαμε επανειλημμένα ότι όσον αφορά την πολιτική μας για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, θα πρέπει να κερδίσουμε μία ισχυρότερη δέσμευση της Ρωσίας” είπε ο κ. Βιγκένιν, σημειώνοντας ότι η Βουλγαρία θα έπρεπε να εντείνει τον διάλογο με τη Ρωσία, όσον αφορά τις προθέσεις της Βουλγαρίας απέναντι στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Όπως διευκρίνισε, στόχος δεν είναι να υπάρξει ανταγωνισμός με τη Ρωσία για την επιρροή στις χώρες αυτές, αλλά μία πολιτική που αναμένεται να ωφελήσει και την ίδια τη Μόσχα.

Ο κ. Βιγκένιν εξήγησε ότι πολιτική αυτή στοχεύει στη δημιουργία πιο σταθερών κοινωνιών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης αποτελούν κοινή ευθύνη (ΕΕ και Ρωσίας).

Σημείωσε, τέλος, ότι η Ανατολική Εταιρική Σχέση αποτελεί ένα μόνο στοιχείο των ευρω- ρωσικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα δεν θα πρέπει να προσεγγίζεται ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (zero-sum game), όπου το κέρδος της μίας πλευράς ισούται με τη ζημιά του άλλου, αλλά ως μία πολιτική που θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη για όλες τις πλευρές.