Δεσμευτικό στόχο 27% για τις ΑΠΕ ως το 2030 πρότεινε σήμερα η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso. Ο στόχος θα είναι πανευρωπαϊκός και δεν θα μεταφράζεται σε επιμέρους εθνικούς στόχους, όπως διευκρινίζεται.

Δεσμευτικό στόχο 27% για τις ΑΠΕ ως το 2030 πρότεινε σήμερα η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso. Ο στόχος θα είναι πανευρωπαϊκός και δεν θα μεταφράζεται σε επιμέρους εθνικούς στόχους, όπως διευκρινίζεται.

Ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας του στόχου για το 2030 σημαίνει ότι το κάθε κράτος-μέλος δεν θα είναι υποχρεωμένο να επιτύχει συγκεκριμένο στόχο για τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όσον αφορά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο στόχος που τέθηκε είναι η μείωσή τους κατά 40%, κάτω από τα επίπεδα του 1990, ως το 2030.Όπως επισημαίνεται η μείωση 40% θα είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ ο στόχος για τις ΑΠΕ, θα είναι πιο ευέλικτος.

Κατά την ομιλία του ο κ. Barroso επεσήμανε ότι «οι δεσμευτικοί στόχοι για τις ΑΠΕ πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 27%. Δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα χωρίς τις ΑΠΕ. Ο στόχος για τις ΑΠΕ αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα προς τους επενδυτές και ένα καθαρό μήνυμα ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού. Προτείνουμε να μην θέσουμε εθνικούς δεσμευτικούς στόχους στο κομμάτι αυτό, παρόλα αυτά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι εθνικές προσπάθειες (σσ στις ΑΠΕ) θα φτάσουν το 27%».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι νέοι δεσμευτικοί στόχοι του 2030 στόχο έχουν τη συνεχή πρόοδο προς μια οικονομία χαμηλής σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου και στην αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, ώστε η ενέργεια να είναι οικονομικά προσιτή σε όλους τους καταναλωτές. Επίσης, βασικό μέλημα είναι η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ επεσήμανε ότι «όσον αφορά στους επενδυτές στον τομέα της ενέργειας, το 2020, έχει ξαφνικά μετατραπεί σε χθες και το 2030 είναι σχεδόν εδώ. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα νέο πακέτο δεσμευτικών στόχων.

Η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση είναι πρόσφατη και ακόμη δεν έχει μεταφερθεί στη νομοθεσία την κρατών-μελών της ΕΕ. Την άνοιξη αναμένουμε τις εκθέσεις από τα μέλη μας αναφορικά με τις κινήσεις τους στο κομμάτι αυτό. Βάσει αυτών των εκθέσεων θα προχωρήσουμε σε νέα μέτρα για την ενεργειακή απόδοση την επόμενη δεκαετία. Η ενεργειακή απόδοση αποτελεί βασικό κεφάλαιο στο όσον αφορά τους δεσμευτικούς στόχους της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα».

Σημειώνεται, τέλος, ότι Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν την τελική τους απόφαση για τα παραπάνω θέματα στη διάρκεια της συνόδου τους την 20ή και 21η Μαρτίου στις Βρυξέλλες.