Αίτηση Χρεοκοπίας Κατέθεσε Γερμανική Εταιρεία Αιολικών - Υπόνοιες για Επιχείρηση-«Πυραμίδα»

Αίτηση Χρεοκοπίας Κατέθεσε Γερμανική Εταιρεία Αιολικών - Υπόνοιες για Επιχείρηση-«Πυραμίδα»
energia.gr
Πεμ, 23 Ιανουαρίου 2014 - 11:44
Αίτηση χρεοκοπίας κατέθεσε η γερμανική εταιρεία αιολικών Prokon. Η εν λόγω εταιρεία είχε προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας με τη διαφημιστική της καμπάνια μέσω της τηλεόρασης, χάρη στην οποία κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 1,4 δις ευρώ πουλώντας «πιστοποιητικά συμμετοχής κερδών» σε περίπου 75.000 επενδυτές

Αίτηση χρεοκοπίας κατέθεσε η γερμανική εταιρεία αιολικών Prokon. Η εν λόγω εταιρεία είχε προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας με τη διαφημιστική της καμπάνια μέσω της τηλεόρασης, χάρη στην οποία κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 1,4 δις ευρώ πουλώντας «πιστοποιητικά συμμετοχής κερδών» σε περίπου 75.000 επενδυτές.

Η εταιρεία Prokon, με έδρα το Itzehoe της Βόρειας Γερμανίας, προσέφερε στους επενδυτές αποδόσεις της τάξης του 6 με 8%, γεγονός που καθιστούσε τα αιολικά της μία πολύ ελκυστική τοποθέτηση για τον μέσο Γερμανό, σε μία περίοδο χαμηλών αποδόσεων στις τραπεζικές καταθέσεις.

Σε αντίθεση με τις μετοχές, τα «πιστοποιητικά συμμετοχής κερδών» δεν συνεπάγονταν δικαιώματα στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία λειτουργει περί τις 50 ανεμογεννήτριες σε Γερμανία και Πολωνία.

Η Prokon, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επλήγη από αθρόες αποσύρσεις κεφαλαίων μετά από άρθρα στα γερμανικά ΜΜΕ που έθεταν εν αμφιβόλω το αν τα κέρδη της μπορούσαν να υποστηρίξουν τις πληρωμές των αποδόσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που η ίδια η εταιρεία δημοσίευσε στο σάιτ της, η Prokon, ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο του 2013 κατέβαλε τόκους 67,2 εκατ. ευρώ στους επενδυτές της, ποσό διπλάσιο των κερδών της προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων (ύψους 33,5 εκατ. ευρώ) την ίδια περίοδο.

Σε δήλωσή της στο σάιτ της την περασμένη εβδομάδα, η Prokon αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι αποτελεί επιχείρηση-«πυραμίδα». Σύμφωνα με την εταιρεία, «τα πρότζεκτ μας απλώς χρηματοδοτούνται με μη συμβατικούς τρόπους».

Η εταιρεία διετείνετο ότι ήταν λειτουργικά επικερδής και ότι διέθετε περιουσιακά στοιχεία ανάμεσα στα οποία σχεδιαζόμενες άδειες για αιολικά πάρκα, ενώ απηύθυνε έκκληση στους επενδυτές να μην αποσύρουν τις τοποθετήσεις τους.

Η γερμανική ένωση καταναλωτών Stiftung Warentest, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, επισήμαινε ότι η Prokon δεν ήταν σε θέση να παράσχει πειστικές εξηγήσεις για τα «κρίσιμα μεγέθη» της.

Πηγές του γραφείου της Εισαγγελίας στο Λύμπεκ της Γερμανίας δήλωσαν στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA την περασμέη εβδομάδα ότι διενεργείται έρευνα στην εταιρεία.

Η Prokon, που απασχολεί περί τους 1.300 εργαζομένους, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι έχει κάνει αίτηση για πτώχευση στο τοπικό δικαστήριο του Itzehoe, στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν.