Η Γεωργία κατηγόρησε τη Ρωσία χθες (21 Ιανουαρίου) για επέκταση των συνόρων της προς την Αμπχαζία. Η τελευταία έχει αποσχισθεί από τη Γεωργία και η Μόσχα την έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος από το 2008. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι θα διοργανωθούν από τη Ρωσία και θα διεξαχθούν δίπλα στην Αμπχαζία

Η Γεωργία κατηγόρησε τη Ρωσία χθες (21 Ιανουαρίου) για επέκταση των συνόρων της προς την Αμπχαζία. Η τελευταία έχει αποσχισθεί από τη Γεωργία και η Μόσχα την έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος από το 2008.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι θα διοργανωθούν από τη Ρωσία και θα διεξαχθούν δίπλα στην Αμπχαζία.

Γεωργιανοί διπλωμάτες τόνισαν ότι η Ρωσία άλλαξε τα σύνορά της με την Γεωργία κατά 11 χλμ βαθύτερα στην Αμπχαζία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «παράνομη» που «παραβιάζει την κυριαρχία της Γεωργίας».

Η Γεωργία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία από τότε που οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είχαν πόλεμο μικρής διάρκειας τον Αύγουστο του 2008. Η Γεωργία δε θα στείλει κυβερνητική αντιπροσωπεία στους Αγώνες, παρόλο που οι αθλητές θα αγωνιστούν κανονικά, ως κίνηση καλής θέλησης.

«Το ΥΠΕΞ της Γεωργίας καλεί τη Ρωσία να σταματήσει την πολιτική προκλήσεων εναντίον της Γεωργίας και να ανταποκριθεί στις διεθνείς της δεσμεύσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός (2008)», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

«Η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας αποτελεί κόκκινη γραμμή που δεν θα περάσει ποτέ η Τιφλίδα στις σχέσεις της με τη Μόσχα», τόνισε η Γεωργιανή ΥΠΕΞ, Maya Panjikidze.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως, παρόλο που ο Ρώσος ΥΠΕΞ Sergey Lavrov είπε την Τρίτη ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την απόφασή της να αναγνωρίσει της αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και Νότιας Οσσετίας.

«Οι απόπειρες να γίνει πρόοδος στις πολιτικές μας σχέσεις με την προϋπόθεση να πάρει πίσω την απόφασή της η Ρωσία στην αναγνώριση αυτών των δύο πραγματικοτήτων δεν έχουν καμία προοπτική και είναι αντιπαραγωγικές και άκαρπες», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS.

Την περασμένη εβδομάδα η Γεωργία προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Ρωσία στην ενίσχυση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έχει στείλει στρατιώτες στην περιοχή του Σότσι εξαιτίας των απειλών από ισλαμιστές αντάρτες για επιθέσεις κατά τη διάρκεια των Αγώνων, που ξεκινούν στις 7 Φεβρουαρίου.

Παρά τις πολιτικές εντάσεις, η κυβέρνησης της Γεωργίας αποφάσισε να μην μποϋκοτάρει τους Αγώνες.

Πέρυσι η Ρωσία ήρε τις απαγορεύσεις εισαγωγών γεωργιανού οίνου, μεταλλικού νερού και φρούτων που επιβλήθηκαν το 2006, αλλά οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η Τιφλίδα έχει δηλώσει ότι θέλει να εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Δύση, αν και προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Μόσχα.

Για την Ευρώπη, η Γεωργία είναι στρατηγικά σημαντική, καθώς η Γηραιά Ήπειρος παίρνει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από αγωγούς που περνούν από τη Γεωργία.

Ακόμη, η Γεωργία επιθυμεί ενδεχομένως να ενταχθεί και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, παρόλο που και τα δύο σενάρια φαντάζουν πολύ μακριά. Η Μόσχα από την άλλη βλέπει τη Γεωργία, όπως άλλωστε και τις περισσότερες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ως μέρος της σφαίρας επιρροής της.

EurActiv με Reuters